Crap la grătar, cu sos de lămâie și muștar

Crap la grătar, cu sos de lămâie și muștar, pentru un prânz ușor, în familie. Ca un sfat, peștele este mai gustos cu un sos onctuos.
Muștarul, folosit la sosuri, sau pe fripturi, a parcurs un drum lung în istoria artei culinare. Muștarul datează din vremuri străvechi, încă dinaintea erai noastre, cu origini pe meleagurile Greciei, Iudeei și ale Italiei. Grecii și românii foloseau boabele de muștar în mâncăruri sau le pisau și le presarau peste fripturi pentru un gust deosebit. prima pastă de muștar a fost preparată la 42 de ani după Iisus Hristos. În secolul al IV-lea, Palladius perfecționează rețeta astfel: pisează semințele de muștar, adaugă miere, ulei de Spania și oțet alb tare. Orașul Dijon din Franța a fost singurul care a păstrat această rețetă.
Denumirea vine de la deviza ducelui de Burgundia, Philippe Cutezătorul: „Moult me tarde” (Îmi doresc cu ardoare). Așa ar fi apărut „moutarde”. În același timp, alții susțin că numele vine din latinul „mustum ardens”, care înseamnă must arzător.

crap

Foto: Crap la grătar, cu sos de lămâie și muștar – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
1 kg crap
3 linguri unt sau margarină
1 lămâie
1 lingură muștar
sare, piper măcinat
1 felioară de șunculiță grasă, pentru uns grătarul
Pregătești așa:
Presari peștele cu sare și îl lași în frigider pentru 1/2 oră. Ungi grătarul încins cu o felioară de șunculiță și pui bucățile de pește sau peștele întreg. Le întorci după 5-6 minute, ca să se frigă uniform. Dacă îl pui întreg, îl crestezi din loc în loc, ca să te ajute la porționat.
Când ai scos peștele pe farfurie, îl păstrezi la cald și pregătești sosul: topești la foc mic untul. Iei cratița de pe foc, adaugi zeama de lămâie și freci energic, cu o lingură de lemn, până omogenizezi. Adaugi muștarul și omogenizezi din nou.
Când sosul arată ca o cremă consistentă, îl sărezi și îl servești cald, alături de pește, împreună cu o salată verde.

Pregătire 15 minute; Coacere 10 minute
Rețetă de Emilia Gurghian, Târgu Mureș, jud. Mureș

Oată și rețeta de Plachie românească de crap

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!