Rețetă de Leontina Madincea, Timișoara
4 porții
Pregătire: 13 ore
Coacere: 50 minute
Îți trebuie:
- 6 căței de usturoi
- 80 g unt
- 1 linguriță condimente pentru friptură de porc
- 4 linguri ketchup
- 50 ml sos de soia
- 50 ml vin roșu sec
- 1 linguriță miere
- 600 g cotlet fără os
- 1 ceapă mare
- 1 morcov mare
- 2 linguri ulei
- 1 kg rădăcină de țelină
- compot de caise
- 100 ml frișcă
Pregătești așa:
Cureți și pisezi usturoiul, a-daugi condimentele, sosul de soia, ketchupul, vinul roșu și mierea. Tai cotletul în bucăți potrivite și le treci prin acest amestec, acoperi și lași la frigider pentru o noapte. A doua zi, tai ceapa și morcovul bucăți și le pui în tavă. Scoți carnea din saramură și o scurgi (păstrezi saramura), apoi o pui în uleiul încins să se prăjească. Când e bine făcută, o scoți și o pui în tavă deasupra zarzavaturilor. Adaugi puțină apă și dai la cuptor pentru 50 de minute. Între timp, cureți țelina, o tai bucăți și o fierbi în apă atât cât să acopere compoziția, cu puțină sare. Când e fiartă, o strecori și adaugi 40 g unt, frișca și bați cu mixerul până devine cremoasă. Scurgi compotul de caise și pui zeama la încins cu restul de unt. Scoți carnea din tavă după ce s-a pătruns bine, o așezi pe un platou și o feliezi. Amesteci saramura cu sosul în care s-a prăjit carnea și pui la încins. Strecori și pui peste friptură. Servești carnea cu piure de țelină și caise din compot.