Zacuscă cu vinete și dovlecei

Zacuscă cu vinete și dovlecei, o mâncare (conservă) gustoasă, dar cu manoperă mai puțină decât pentru o zacuscă mai elaborată.
Conform tradiției românești, după recolta de toamnă, foarte multe familii pregătesc zacuscă, pe care o conservă pentru iarnă. Este o mâncare populară în România, dar și în alte țări vecine din Balcani. “Zacuscă” este un cuvânt de origine slavă, la origine având înţelesul de “gustare” sau “aperitiv”, iar rădăcina slavă a cuvântului (kus) înseamnă gustos, delicios sau a mușca.
Există mai multe feluri, în funcție de ingredientele folosite: de gogoșari, de ciuperci, de fasole, de vinete, de pește, etc. Pare o mâncare modestă, o mâncare obișnuită, dar cine nu s-a bucurat de un gust deosebit când a mâncat zacuscă. Acest preparat a rezistat anilor, rețeta fiind transmisă din generație în generație. Poate fi achiziționată și din magazine, dar ce este făcut cu mâna ta, are un gust mult mai bun.
Hai să preparăm zacusca, iar la iarnă să ne bucurăm de o felie de pâine unsă cu această minunăție de mâncare!

zacusca

Foto: Zacuscă cu vinete și dovlecei – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
4 vinete mari
4 dovlecei mari
4 cepe
4 gogoșari
1 kg morcovi
200 ml ulei
500 g roșii
2 linguri pastă de tomate
sare
piper
Pregătești așa:
Coci vinetele pe flacără, le cureți cât sunt fierbinți și le lași să se scurgă pe un tocător înclinat. Cureți restul de legume și le treci prin mașina de tocat.
Încingi uleiul într-o cratiță mare, ideal într-un tuci. Câlești legumele trecute prin mașină, mai puțin roșiile, timp de aproximativ 30 de minute, amestecând ușor. Când au scăzut, pui vinetele, roșiile și puțină sare și lași să fiarbă la foc mic, timp de 1 oră, amestecând periodic, până când uleiul se ridică la suprafață.
Când zacusca e gata, o pui în borcane și deasupra pui căte 1 lingură de ulei. Închizi borcanele și le lași să se răcească sub pături, până a doua zi.

Pregătire 45 minute; Fierbere 90 minute
Rețetă de Simona Elena Mușat, București

Încearcă și varianta de zacuscă de aici.

Add Comment