Vă oferim trei rețete cu măceșe, anume: sirop, piure și gem. Măceșul a fost descoperit în 1819 de un explorator și marinar englez. Măceșele sunt renumite pentru valoarea lor culinară, medicinală și cosmetică.
Foto: Sirop de petale de flori de măceș
Sirop de petale de flori de măceș
Ingrediente:
1 kg petale de flori, 500 g zahăr, 1 l de apă
Preparare:
Apa se pune la fiert și se toarnă în ea petalele. Se dă în clocot, se stinge focul și se lasă peste noapte la infuzat. Dimineața se adaugă zahărul și se fierbe din nou timp de 7 minute. Siropul se lasă apoi la scurs într-un tifon. După ce s-a strecurat, siropul se pune din nou în cratiță, fără petale, și se fierbe rapid 3 minute. Se strecoară printr-o sită de oțel și se toarnă într-o sticlă uscată și sterilizată, care se închide imediat.
Foto: Piure de măceșe
Piure de măceșe
Ingrediente: 4 căni de măceșe
Preparare: Se culeg 4 căni de măceșe moi. Se îndepărtează codițele și se spală în apă rece. Se pun într-o tigaie și se adaugă apă, astfel încât să fie acoperite. Se fierb 10 până la 15 minute. Se presează apoi printr-o sită fină. Ce nu trece prin sită se pune din nou în tigaie și se adaugă apă. Se dă în fiert, dar la foc mic. Se pasează din nou prin sită și procesul se mai repetă o dată. Semințele și cojile se aruncă. Se poate amesteca apoi cu zahăr, pentru a face gem.
Foto: Gem de petale de măceș
Gem de petale de măceș
Ingrediente: 1 kg de petale, 500 g zahăr, sucul de la 1 lămâie, 500 ml apă
Preparare: Zahărul, sucul de lămâie și apa se încing până se dizolvă zahărul. Se adaugă petalele și se fierb la foc mic 25 de minute, amestecând continuu. Se dă în clocot până se ridică bule mici la suprafață. Gemul se toarnă fierbinte în borcane.
Foto: Guliver-Istock
Încearcă și rețeta cu măceșe de aici.