Iuțari (ciuperci) marinați

Vă oferim mai jos rețeta de Iuțari (ciuperci) marinați. Poate v-ați gândit că iuțarii sunt ardei mici și iuți pe care îi conservăm pentru iarnă. Nu, nici vorbă! Sunt niște ciuperci oferite nouă din bogăția pădurilor.
Iuțarul sau lăptuca iute (Lactarius piperatus) este o specie de ciuperci comestibile, care cresc în păduri de conifere precum și în cele de foioase, de la câmpie la munte. Cresc și pot fi culese începând cu luna iunie până la sfârșitul lunii octombrie.
Iuțarii nu se potrivesc pentru persoane cu probleme gastrointestinale sau cu stomac sensibil, chiar dacă pierd ceva din iuțime în timpul gătirii. Se aleg numai ciuperci tinere, deoarece odată cu maturizarea crește iuțimea, căpătând în plus o tentă amară.
Cele mai scumpe ciuperci din lume provin din nordul Italiei, se numesc Trufe Albe, au diametru de 12 cm și cântăresc 500 g. Prețul lor variază între 2000 și 4000 de euro kilogramul. Trei-patru porții de ciuperci pe săptămână sunt o sursă perfectă de proteine. Nu mai avem nevoie de carne, nu mai simțim oboseala și spunem adio durerilor de stomac.

ciuperci

Foto: Iuțari (ciuperci) marinați – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
500 g iuțari
1 ceașcă oțet
4 cești apă
1 lingură sare grunjoasă
1 morcov
1 ceapă roșie
foi de dafin
piper boabe mozaic
frunze de pătrunjel

Pregătești așa:
1. Cureți și speli iuțarii și legumele. Tai iuțarii în felii potrivite și legumele după preferință, astfel încât să dea un aspect cât mai plăcut borcanelor cu murături. În borcane de 800 ml, pui iuțarii intercalați cu legumele.
2. Fierbi apa cu oțetul și condimentele și torni lichidul fierbinte în borcanele așezate pe suporturi metalice. Închizi borcanele ermetic, cu capac. Pui borcanele între pături, pentru a se răci lent. A doua zi, le depozitezi în cămară.

Rețetă de Simona Liliana Pătraș, Lunca Cetățuii, jud. Iași

Încearcă și rețeta cu ciuperci de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!