Dulceață de caise, un dulce ca la bunica pe care trebuie să-l faci!

Mai ții minte gustul produselor făcute cu drag de bunici? Iată un exemplu: Dulceața de caise este una dintre cele mai gustoase și aromate dulcețuri. La această rețetă vom folosi un ingredient care îi dă un gust deosebit, semințele de in.

Parfumate și dulci, cu un aport caloric redus, caisele sunt unele dintre cele mai iubite fructe. Patru caise mari sunt suficiente pentru a acoperii necesarul zilnic de vitamina A, un antioxidant valoros si vital organismului. Aceste fructe sunt bogate în vitamina C, minerale și oligoelemente. Conțin potasiu și sunt o excelentă sursă de fibre.

Spre deosebire de alte fructe, sâmburii de caise pot fi consumați, fiind un adevărat cocktail de acizi grași esențiali, vitamina A și E.
Originea caiselor este în China, unde a început și cultivarea caișilor acum mai bine de 4000 de ani. Din China, caisele au ajuns în India, iar pe Drumul Mătăsii au descoperit Grecia, apoi Roma Antica, și de aici toată Europa.

Foto: Dulceață de caise – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie pentru 15 borcane de 400 g:
5,5 kg caise fără sâmburi
3,850 kg zahăr brut
100-150 g semințe de pin
1 lămâie
Pregătești așa:
Speli caisele, le tai pe jumătate, îndepărtezi sâmburii, apoi le pui într-o cratiță, împreună cu zahărul brut. Le lași la temperatura camerei, cel puțin 2-3 ore, ca să se topească zahărul brut. Din când în când, amesteci ușor, ca să nu se zdrobească fructele.
Pui cratița pe foc mic și lași să fiarbă aproximativ 1 oră, până ce se leagă dulceața. Cu 10 minute înainte de a opri focul, torni zeama de lămâie. La final, aduni spuma formată și adaugi semințele de pin, rumenite separat.
Repartizezi dulceața în borcane de 400 g, pe care le închizi ermetic, apoi le introduci în cuptorul încălzit la 180 grade. Stingi focul și le lași acolo până a doua zi.
Sfat! Cantitățile date sunt pentru o porție mare de dulceață, dar tu poți să faci mai puțin, după dorință și necesități.

Pregătire: 4-5 ore; Fierbere: 60 minute
Rețetă de Magda Ețcu, com. Valea Lupului, jud. Iași

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!