Clătite cu umplutură de brânză

Clătite cu umplutură de brânză sunt cele pentru care oferim mai jos rețeta. Sunt o sumedenie de modalități de preparare a clătitelor, există diferite umpluturi. Să aflăm câte ceva despre clătite!
Unele surse spun că pentru a afla istoria clătitelor trebuie să ne întoarcem până în epoca romanilor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceaste preparate s-au răspândit pe drumurile străbătute de legiunile romane, de-a lungul Dunării, cât şi regiuni din Germania, Franţa şi Anglia. Dar, grecii susţin că lor li se datorează apariţia clătitelor, încă din perioada antică. Clătitele se obţin foarte uşor prin coacerea unui aluat făcut din făină, ouă, apă, lapte şi sare. Pot fi umplute cu dulceţuri, ciocolată, brânză sau carne.
În Franţa chiar există o sărbătoare, „La Chandeleur” (în 2 februarie), la care se servesc clătite, în mod tradiţional. De pe Wikipedia aflăm că: „persoana care reuşeşte în această zi să arunce o clătită în sus şi să o prindă în tigaie cu dreapta, în timp ce ţine o monedă de aur în stânga, va avea noroc de bogăţie şi prosperitate tot anul”.

clatite

Foto: Clătite cu umplutură de brânză – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
300 g făină
2 ouă
550 ml lapte
ulei sare
Îți trebuie pentru umplutură:
200 g brânză de vaci
1 lingură unt
100 g smântână
sare
1 gogoșar
mărar
Pregătești așa:
Cerni făina într-un vas, îi faci o adâncitură în mijloc și adaugi ouăle, laptele și un praf de sare. Bați compoziția cu telul până nu mai rămân cocoloașe, după care adaugi 2 linguri de unt și amesteci. Compoziția trebuie să-ți iasă ca o smântână subțire, pe care o lași să se odihnească jumătate de oră. Încălzești într-o tigaie jumătate de lingură de ulei și le prăjești câte 1 minut pe fiecare parte.
Pregătești umplutura așa:
Freci brânza cu untul și cu un praf de sare, adaugi smântâna, mărarul și amesteci. Întinzi apoi pe o clătită 2 linguri de cremă de brânză, așezi gogoșar tăiat felii și rulezi clătita strâns. După ce o ții la frigider 1 oră, o tai bucăți.

Rețetă de Mirela Răduț, Ștefănești, jud. Argeș

Încearcă și Clătitele dulci din copilărie!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!