Ciorbă țărănească cu borș de casă

Ciorbă țărănească cu borș de casă, preparată așa cum bunicile și mamele noastre ne-au obișnuit de mici. Pentru cine nu știe să facă borș în casă, mai jos vă prezentăm rețea.

ciorba

Foto: Ciorbă țărănească cu borș de casă – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
1 pui întreg de țară
2 morcovi
5 cartofi
1 țelină
2 cepe
1 ardei gras
3 roșii
150 g fidea (sau tăiței de casă, cel mai bine)
1 lingură condiment vegetal
1 l borș de casă
1 legătură pătrunjel
1 legătură leuștean
Pregătești așa:
Cureți puiul și apoi îl porționezi. Pui bucățile de carne într-o oală să fiarbă cu puțină sare. Iei ori de câte ori este nevoie spuma, cu ajutorul unei linguri. Cureți și speli legumele, le tai cubulețe sau rondele și le adaugi la fiert împreună cu o lingură de condiment vegetal.
Între timp, într-o tigaie încinsă cu ulei, pui roșiile, ardeiul gras, ceapa călită și, la final, ca să se lege, o lingură de făină de grâu. În oală, pui și borșul, iar separat, fierbi fideaua sau tăițeii de casă, îi scurgi prin strecurătoare și îi adaugi în ciorbă. După numai un clocot, adaugi compoziția din tigaie. Presari leușteanul și pătrunjelul tocat mărunt. Servești ciorba alături de ardei iute și smântână. Este foarte gustoasă!

Pregătire: 40 minute; Fierbere: 80 minute
Rețetă de Florin Cristian, com. Alexandru Ioan Cuza, jud. Iași

Rețetă de borș de casă

Îți trebuie: 500 g tărâțe de grâu, 500 g mălai (măcinat mai mare), 4 felii de pâine neagră de secară, 5 l apă fiartă și răcită, 1 cană de huște, 2 legături leuștean, 1 crenguță de vișin, 1/2 sfeclă crudă, 1 lămâie
Pregătești așa: Huștele le prepari dintr-un pahar de tărâțe opărite cu apă clocotită și lăsate la loc cald să fermenteze timp de 3 zile. Cerni separat tărâțele și mălaiul. Scoți o mână de tărâțe și le pui deoparte. Tărâțele și mălaiul le pui într-o putină de 7-8 litri. Torni 1 litru de apă rece și amesteci conținutul cu mâna. Apoi torni apa clocotită peste amestec, lăsând în putină un gol cam de 1/2 litru. Amesteci bine cu 1 lingură lungă de lemn. Acoperi cu un capac și lași amestecul până ajunge să fie călduț. Adaugi huștele pregătite, cu feliile de pâine, amestecând bine. Mai poți adăuga câteva felii de sfeclă crudă.
Lași vasul la loc cald, la soare sau lângă cuptor, timp de 24 de ore. Pentru gust mai poți pune 1-2 legături de leuștean, câteva frunze de vișin și o lămâie tăiată în două bucăți. După 24 de ore trebuie să fie acrit deja, iar dacă dorești să fie mai acru, îl mai poți lăsa 1 zi. Vasul îl muți la loc rece, în pivniță și, după alte 8 ore, îl strecori și îl pui în sticle. E bine să ții borșul la frigider, să nu se amărască. Poți repeta de 3 ori umplerea borșului, punând peste huștile rămase apă fiartă și răcită.

Încearcă și rețeta de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!