Ciorbă maramureșeană cu carne de porc

Ciorbă maramureșeană cu carne de porc, o ciorbă tradițională românească din zona Maramureșului. O rețetă deosebită, cu un mod de preparare deosebit, pentru o masă deosebită.
Cu toate că nu vom folosi la preparare tarhonul, vă oferim câteva date importante despre el. Tarhonul (Artemisia dracunculus) este o plantă originară din Asia Centrală, Europa, America de Nord și Mexic, fiind cultivat de mii de ani. Și în România, tarhonul a fost adoptat imediat, folosit în preparatele culinare tradiționale: ciorbă de fasole, iahnie de fasole, ciorbă de miel, drob de miel, mâncare de spanac. Dă o savoare deosebită preparatelor din porc, din vânat, de oaie sau de pasăre. Este folosit la salate de legume sau salată verde, în combinație cu morcovii sau roșiile.
Tarhonul poate fi un bun înlocuitor al sării, piperului și oțetului pentru cei care trebuie să evite aceste condimente. Este folosit la murături, dar și la prepararea oțetului de tarhon, folosit în special în salate.
Tarhonul conține sodiu, potasiu, vitaminele: A, C, D, B1, B6, B12, calciu, fier, magneziu, zinc. Preparat sub diferite forme, tarhonul este eficient în tulburări de digestie, anorexie, diabet zaharat. Ajută la regenerarea ficatului, combate anxietatea și insomnia, stimulează funcțiile rinichilor, reduce nivelul colesterolului, reduce riscul bolilor cardiovasculare sau chiar a unor tipuri de cancer.

ciorba

Foto: Ciorbă maramureșeană cu carne de porc – Arhivă City Publishing SRL

Îţi trebuie:
700 g carne de porc
500 g piept de pui
500 g cartofi
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
1 ţelină mică
1 ceapă
100 g castraveţi muraţi
100 g fasole păstăi
50 g ciuperci
50 ml ulei
1 linguriţă piper
boia
smântână
aluat de plăcintă
Pregătești așa:
Pui la fi ert, în apă rece cu sare, carnea tăiată bucăţi. Îndepărtezi spuma de câte ori este nevoie și lași să fi arbă la foc mic. Tai mărunt și călești în ulei cu boia zarzavatul, castraveţii, fasolea și ciupercile. Stingi legumele călite cu zeama fierbinte, apoi le torni în oală și le lași să mai fi arbă puţin. Adaugi sare și piper după gust.
Răstorni ciorba într-un vas de lut, a cărui deschidere o acoperi cu aluat de plăcintă și introduci vasul în cuptorul preîncălzit, până se rumenește aluatul. Când este gata, servești ciorba fierbinte, cu smântână.

Pregătire: 90 minute; Coacere: 30 minute
Reţetă de Oana Plăcintă, Iași

Încearcă și această rețetă!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!