Ciorbă cu legume ca în Bihor

Ciorbă cu legume ca în Bihor, o bunătate și un gust deosebit dat de legume, pe de o parte și de gustul de carne de pe altă parte. O ciorbă ca la mama acasă!
Să aflăm câte ceva despre tarhon. Numele științific este Artemisia dracunculus. Artemisia – iarba Artemidei și dracunculus – micul șarpe. Arstfel tarhonul este „Buruiana șarpelui„ sau „Iarba Artemidei„. Se pare că șamanii mestecau câteva frunzulițe de tarhon înainte de a porni în călătoria lor în lumea spiritelor și îi spuneau „iarba liniștii și a somnului”. Și foloseau ceaiul sau supa de tarhon ca pe un elixir al tinereții perpetue, dar mai ales șamanii îl foloseau ca pe o iarbă a cunoașterii și a profeției.
Tarhonada, spun șamanii de azi, e o salată de tarhon care se mănâncă atunci când te simți copleșit de neliniști și mintea-ți devine opacă și refractară la ajutorul din jur. Se face dintr-o legătură de tarhon proaspăt, tăiat mărunt, amestecat cu ulei și usturoi pisat împreună cu mieji de nucă.

ciorba

Foto: Ciorbă cu legume ca în Bihor – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
1 kg fasole verde congelată sau din conservă
200 g morcovi
250 g ceapă
250 g albitură
ulei
1 kg cartofi
75 g făină
250 g smântână
2 ouă
100 g ardei gras
100 g roșii
circa 1 kg de oase, fără carne
50 ml oțet
1 legătură tarhon
sare
Pregătești așa:
Speli bine oasele, le pui la fiert în apă cu sare, mai întâi la foc tare până în momentul când iei spuma și după aceea la foc domol, continuând fierberea. Cureți zarzavaturile. Ceapa, morcovii și al-bitura le tai mărunt și le călești în ulei. Când aproape s-au înmuiat, adaugi ardeiul gras tăiat.
Tai cartofii cuburi și pui totul la fiert în zeama de oase cu sare. Când sunt aproape fierte, adaugi fasolea și, după două clocote, adaugi roșiile decojite și tăiate cubulețe. Din făină, ou și smântână faci o compoziție pe care, împreună cu tarhonul tăiat mărunt, le torni treptat și amesteci încet.
Vara, această ciorbă se poate face fără oase și o poți servi rece.

Pregătire: 30 minute; Fierbere: 60 minute
Rețetă de Cosmina-Iuliana Mosoran, Botoșani

Nu ezita să încerci și prepararea unei Ciorbe de costiță de porc și fasole verde!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!