Socată

socata

Răcoritoare și cu efecte benefice asupra organismului, socata este pe placul celor care își doresc clipe de relaxare, la umbră. Cei care își doresc o băutură colorată, cu o ușoară nuanță maronie, pot să caramelizeze jumătate din zahăr și să îl fiarbă cu 1 litru de apă, obținând un sirop cu gust de caramel, ce dă o notă aparte băuturii non-alcoolice. 

Prepară socata numai în vase nemetalice, preferabil în borcane mari, din sticlă. La un borcan cu volumul de 10 litri ai nevoie de:

  • 1 kg zahăr
  • 8 litri de apă
  • 4 lămâi
  • 10 flori de soc
  • drojdie cât o alună sau o mână de stafide

Preparare

1. Dizolvă zahărul în apa călduță. Adaugă în borcan zeama proaspăt stoarsă de la 2 lămâi, 10 flori de soc, lămâile rămase, tăiate în rondele.

2. Amesteci, acoperi vasul și îl lași la temperatura camerei pentru 5 zile, timp în care amesteci zilnic, de două ori, cu o lingură de lemn.

3. După 5 zile, strecori socata și o tragi în sticle pe care le păstrezi cel mult 2 săptămâni în frigider.

Sfat: Pentru a grăbi fermentația, unele gospodine adaugă drojdie cât o alună, scurtând astfel timpul de fermentație la numai 2 zile, în defavoarea gustului, care va purta amprenta drojdiei de bere.

Dacă adaugi o mână de stafide, vor grăbi, de asemenea, fermentația, scurtând perioada la 3 zile. Și stafidele modifică ușor gustul socatei.

În ceea ce privește stafidele care se ridică la sfârșitul fermentației, nu te baza pe acest indicator, uneori stafidele se ridică foarte repede la suprafață.

 

Încearcă și acste băuturi delicioase:

 

Foto: 123rf

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!