Lichior de gutui cu mirodenii

Un lichior bun și foarte aromat, preparat de noi acasă, este varianta cea mai bună. Lichior de gutui cu mirodenii, ce poate fi mai gustos?!
Să aflăm câteva lucruri interesante despre cuișoare! Pentru a obține un kilogram de cuișoare uscate, se folosesc între 8000 și 14000 de muguri, în funcție de cât de mari sau cât de maturi sunt.
Mugurii sunt culeși manual, dar adesea, pentru o mai mare eficiență, culegătorii bat ramurile cu tulpini de bambus. Întinși la soare în straturi subțiri, mugurii sunt uscați la soare, timp de 4-7 zile. Cu cât mai rapidă uscarea, cu atât mai bun devine condimentul. Fie că sunt întregi sau măcinate, cuișoarele trebuie să fie păstrate în recipiente închise ermetic, în locuri ferite de lumină și căldură. Recunoști cuișoarele proaspete după faptul că miros mai puternic și că, așezate în apă, cele mai proaspete vor sta vertical, în timp ce cuișoarele vechi vor pluti pe orizontală sau se scufundă la fundul recipientului. Cuișoarele măcinate pot fi păstrate timp de 6 luni, iar cele întregi timp de 1 an. În bucătăria franceză, cuișoarele conferă savoare fripturilor de vită, alături de ceapă și vin.

Foto: Lichior de gutui cu mirodenii – iStock

Îți trebuie:
1 kg gutui
1 baton scorțișoară
4 cuișoare
6 boabe de piper alb
150 g zahăr (eventual candel)
700 ml rachiu de secară (sau alcool)
Pregătești așa:
Se spală gutuile bine pentru a se îndepărta puful, se șterg, se dau pe răzătoare mare. Se amestecă gutuile rase cu mirodeniile și zahărul și se pun într-un borcan mai mare, se toarnă rachiul, având grijă ca fructele să fie complet acoperite.
Se închide borcanul cu capac și se lasă cel puțin 3 luni într-un loc întunecos, până ce se macerează fructele.
Se strecoară apoi lichidul printr-o sită îmbrăcată în tifon, se trage în sticle și se astupă bine.

Rețetă de Maria Liță, Constanța

Prepară și rețeta de lichior de aici.

Găsești această rețetă în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!