Foto: Mihai Nicolae
Bere din stafide și orez
Rețetă de Codrin Ursachi, Bacău
Preț:17 lei-20 porții
Pregătire: 40 minute
Fierbere: 10 minute
Îți trebuie: ■ 800 g miere sau 1 kg zahăr ■ 200 g stafide ■ 300 g orez ■ 10 g drojdie ■ 10 l apă
Pregătești așa: Topești zahărul sau mierea în puțină apă, la foc mic. Stafidele și orezul le adaugi după ce stingi focul. Lași la răcit 30 de minute și dizolvi drojdia. Apoi adaugi amestecul în vasul mare în care ai pus 10 l de apă. Lași vasul în debara, acoperit cu o pânză sau cu un tifon, la temperatura camerei, 7 zile. Amesteci periodic. Din când în când agiți puțin, dacă ai posibilitatea să acoperi vasul. În ultima zi lași la decantat. Berea obținută o torni în sticle care se închid prin înfiletare și le lași la rece 3 zile, iar din când în când se mai deschid capacele, pentru a nu exploda sticlele. Transferi băutura în alte sticle curate și mai aștepți o săptămână pentru finalizarea fermentației. Berea obținută este mai închisă la culoare, mai acidulată și cu un procentaj mai mare de alcool (8-10 %). Servești berea rece, alături de mici și muștar.