Bănuți ciobănești cu brânză

Bănuți ciobănești cu brânză poate fi un aperitiv delicios, dar poate fi consumat și ca fel principal alături de o friptură de porc, de miel, vită sau de pui.
Mămăliga este un preparat culinar foarte des făcut și de mii de ani de către români. Dar nu numai noi suntem consumatori de mămăligă. Rețeta de preparare este folosită în Europa şi în bucătăriile din Moldova, Bulgaria, Ungaria, Italia, Germania, Elveţia, Austria, Croaţia, Slovenia, Serbia şi Ucraina. Se prepară și în țări departe de noi cum ar fi: Mexic, Brazilia, Uruguay, Argentina şi Venezuela.
Termenul „mămăligă” a fost preluat de dicţionarele mari şi indicat ca provenind din română. Astfel, mămăliga noastră este recunoscută, să zicem oficial, ca preparat românesc. Mămăliga se găteşte la noi, în mod tradiţional, din apă, sare şi mălai, într-un ceaun de fontă. Acest vas are avantajul de a reţine căldura în mod uniform, pentru multă vreme. Atunci când apa dă în clocot, mălaiul se presară uniform, iar terciul rezultat este amestecat continuu cu un făcăleţ, până ce mămăliga este gătită.

banuti

Foto: Bănuți ciobănești cu brânză – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
2 ardei iuți
2 cepe
6 ouă
200 g brânză rasă (sărată)
1 l lapte dulce
250 g mălai
3 linguri unt
8 linguri ulei
1 legătură mărar verde
sare, piper
Pregătești așa:
Prepari o mămăliguță din lapte și mălai. Speli mărarul și îl toci foarte fin. Cureți cepele, le speli și le toci, apoi le pui la călit în unt. Le lași la călit până capătă o culoare aurie. Adaugi peste ceapă ouăle bătute, cât să capete gust, dar să nu se închege prea tare. Dai imediat deoparte compoziția și torni totul peste mămăliguță amestecând continuu. Adaugi brânza rasă, piper, sare și amesteci. La final, încorporezi și mărarul și ardeii iuți tocați fin.
Mămăliguța astfel preparată o răstorni pe o tavă și o lași să se răcească foarte bine. Din mămăliguță decupezi cu un pahar bănuți pe care îi prăjești în ulei încins, pe ambele părți. Când sunt făcuți, îi scoți pe o hârtie absorbantă, să-și lase surplusul de grăsime.

Pregătire: 30 minute; Fierbere: 40 minute
Rețetă de Marinel-Ștefan Grigore, Slobozia, jud. Ialomița

Încearcă și rețeta de Mămăligă ciobănească.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!