Zacuscă cu vinete și ardei gras. Rețeta de bază

Pregătire: 30 minute
Coacere: 40 minute

Îți trebuie:

  • 2 vinete
  • 5 ardei grași
  • 4 cepe
  • 1 ceașcă pastă roșii diluată sau 500 g roșii făcute pastă
  • sare piper
  • ulei
  • 1 foaie dafin

Pregătești așa:

Coci vinetele, le cureți și le lași la scurs, apoi le toci. Coci ardeii, îi pui într-un vas cu puțină sare și, după ce s-au răcit, îi cureți, le îndepărtezi cotoarele și îi  toci mărunt. Toci ceapa mărunt și o călești în puțin ulei (100 ml) într-o cratiță cu capac. Când ceapa este bine pătrunsă (dacă e nevoie se poate picura puțină apă), pui vinetele și ardeii, apoi pasta diluată cu apă. Pui piper boabe, 1 foaie de dafin și dai cratița la cuptor până iese uleiul deasupra. Este absolut delicioasă! (Rețetă trimisă de Ana Ilie, București, foto: Practic in bucatarie, Mihai Nicolae)

Ce trebuie să știi despre zacuscă

  • Zacusca este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, găsită în mai multe țări din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșarii (sau ardeii roșii) copți și ceapa tăiată. Mai pot fi adăugate roșii, ciuperci, morcovi, dovlecei, etc. Există numeroase varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite. Se mai adaugă și condimente, printre cele mai folosite fiind piperul și foile de dafin.
  • Conform tradiției românești, după recolta de toamnă, unele familii pregătesc zacuscă și o conservă în borcane sterilizate, pentru iarnă. Poate fi achiziționată și în magazine. Se consumă în special întinsă pe pâine.
  • Preparate similare din Balcani sunt ayvar, pinđur, lutiniță, kyopolou. Lipovenii au creat o rețetă autentică de zacuscă cu pește.
  • Deși am putea crede că zacusca este exclusiv un preparat care se conservă pentru iarnă, aceasta este un fel mâncare din legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, care, în anumite zone se consumă ca atare, imediat ce a fost preparată.
  • Zacusca de vinete este, probabil, una din cele mai populare gustări de iarnă din România. Previzibil, fiind vorba de un preparat foarte îndrăgit, există multe şi gustoase variante. Cea mai gustoasă dintre reţetele de zacuscă cu vinete, spun gurmanzii, e cea preparată din legume coapte pe grătar.

 

Citeste si:

 

 

 

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!