Zacuscă rapidă de vinete

Suntem în perioada în care pe piață găsim foarte multe legume. Vă prezentăm mai jos o rețetă de Zacuscă rapidă de vinete, un preparat care poate fi consumat imediat după preparare, dar poate fi conservat pentru iarnă.
Zacusca este o mâncare pentru care se folosesc legume proaspete (numai legume), sau se poate face și cu pește. Aceasta poate fi conservată în borcane sterilizate. Cuvântul „zacuscă„ este de origine slavă care înseamnă „gustare„ sau „aperitiv„. În general se folosesc legume ca: ciuperci, roșii, ceapă, morcovi, dovlecei, la care se adaugă, după preferință, condimente (piperul sau foile de dafin). Există zacuscă de gogoșari, zacuscă de ciuperci, zacuscă de fasole, zacuscă de vinete, zacuscă cu pește etc.
Legumele folosite pentru zacuscă sunt mai întâi coapte sau prăjite în ulei, apoi amestecate și fierte foarte bine. Rușii lipoveni, deoarece consumă foarte mult pește, au realizat o rețetă autentică de zacuscă cu pește, foarte gustoasă și apreciată de multă lume.

zacusca

Foto: Zacuscă rapidă de vinete – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
2 kg ceapă
3 kg vinete coapte
3 kg ardei roșu copt sau gogoșari
500 ml suc de roșii sau 1 kg roșii proaspete
500 ml ulei de măsline
200 g muștar
foi de dafin
piper boabe
3-4 linguri zahăr
100 g sare
Pregătești așa:
Toci ceapa la robot sau la mașina de tocat carne și o pui la călit în ulei de măsline. Treptat adaugi câte puțină apă să se călească ușor, apoi pui vinetele și ardeii, pe care le-ai copt și tocat în prealabil la robot sau la mașina de tocat și lași să fiarbă la foc lejer timp de 20 de minute. Amesteci ușor să nu se prindă de cratiță.
Apoi adaugi sucul de roșii și lași la foc mic până scade bine compoziția. Adaugi sare, zahăr, muștar, foi de dafin și piper, după gustul fiecăruia. Când zacusca este gata, o torni fierbinte în borcane cu filet și le sterilizezi în bain-marie timp de 50 de minute.

Pregătire: 90 minute; Fierbere: 180 minute
Rețetă de Georgica Sima, Alexandria, jud. Teleorman

Intră aici și încearcă rețeta!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!