Zacuscă de ciuperci

Ileana Vasilescu, Pitești, jud. Argeș

Îți trebuie:

  • 400 g ciuperci proaspete
  • 5 kg gogoșari
  • 3 kg roșii
  • 1 kg ceapă
  • 1 l ulei
  • sare
  • piper.

Pregătești așa:
Ciupercile proaspete le fierbi 20 minute în apă cu sare. După fierbere le scoți, le lași la răcit și le treci prin mașina de tocat. Dacă folosești ciuperci uscate (hribi, ghebe, cuci) pe acestea le speli, le lași în apă rece circa 30 de minute și apoi le fierbi încă 30 de minute. Le scoți, le scurgi și după răcire le treci prin mașina de tocat.
În cazul în care gogoșarii sunt mai mari, pe aceștia îi speli, le scoți cotoarele și îi tai în patru, lăsându-i să se scurgă. Într-o cratiță pui uleiul, îl lași la încins și în el călești ușor bucățile de gogoșar.
După răcire, le treci prin mașina de tocat. În uleiul rămas, călești ceapa tăiată solzișori și după răcire o treci prin mașină. Din roșii obții sucul de roșii.
Amesteci sucul de roșii cu pasta de gogoșari, ceapa și uleiul rămas și le fierbi, amestecând ușor circa 50-60 minute. Adaugi apoi pasta de ciuperci, sare, piper și mai fierbi încă 30 minute (sau mai mult dacă obții o compoziție apoasă).
Compoziția rezultată o pui în borcane de 425 g, lăsând la gura fiecărui vas un spațiu gol de 3 cm, după care le legi la gură cu celofan sau le etanșezi cu capac cu ghivent și le sterilizezi la bain-marine circa 90 de minute. Păstrezi zacusca la loc uscat și rece. Poftă bună!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!