Vărzări cu varză, cartofi sau dovleac

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie pentru aluat:

1 kg făină de calitate superioară

2-3 ouă (când e post, poți să scoți ouăle)

300 ml lapte sau apă

50 ml unt topit (margarină) sau ulei

50 g drojdie zahăr

sare

Îți trebuie pentru umplutura de cartofi:

1 kg cartofi

2 cepe

sare, piper negru măcinat

Îți trebuie pentru umplutura de varză acră:

1 kg varză murată

3 cepe

50 ml ulei

jumări

piper

Îți trebuie pentru umplutura de dovleac:

1 kg dovleac cât mai dulce

1 ceapă

Pregătești aluatul așa:

Pui făina cernută într-un lighean, apoi faci în ea o gropiță, la mijloc, în care pui drojdia înmuiată în puțin lapte cald (sau apă) și zahăr. Amesteci până rezultă o pastă ca o smântână, după care acoperi ligheanul cu un prosop încălzit și ții la foc călduț, până începe drojdia să facă spumă și să se ridice. Adaugi ouăle bătute cu puțină sare, margarină sau unt (sau ulei), puțin zahăr și amesteci, adăugând restul de lapte călduț și făină cât se cere. În loc de lapte poți folosi lapte sau apă călduță. Frămânți până ce aluatul se desprinde de pe mâini și de pe vas, după care îl pui iar la loc călduț să crească. Până crește aluatul pregătești umplutura.

Pregătești umpluturile așa:

Cureți cartofii și îi tai rondele mici și subțiri, pui și o ceapă tăiată mărunt și amesteci cu puțin ulei, sare și piper după gust. Scurgi varza de zeamă, o tai mărunt, la fel și cepele și le înăbuși în ulei. Dovleacul îl dai prin răzătoare și adaugi puțin ulei și o ceapă tăiată mărunt. În compoziția de cartofi poți adăuga și câteva jumări. Umpluturile de varză și de cartofi le călești mai întâi, apoi le pui în foile de aluat pregătite. Când aluatul crește de 2 ori, îl împarți în 3-4 părți și, cu ajutorul sucitorului, întinzi foi de circa 0,5 cm grosime, rotunde sau pătrate cu diametrul sau latura de 15 cm. Ungi foile cu ulei sau cu margarină, așezi umplutura pe mijloc și o strângi cu degetele bine, să nu iasă pe afară. Din foaia rotundă modelezi o vărzare în formă de plic, cu 4 sau 8 colțuri. Din foaia pătrată strângi marginile spre mijloc și va rezulta o vărzare frunză. Ungi vărzarea deasupra cu ulei sau cu ou bătut. Dai la cuptor până se rumenesc. Apoi le ungi iar și le așezi teanc într-o strachină mare, acoperite, să se înmoaie. Vărzările umplute cu varză acră sau cu cartofi le poți unge cu grăsime de pasăre, iar pe cele cu dovleac le poți presăra cu zahăr pudră vanilat, cât sunt calde încă. Sunt foarte gustoase!

10 porții › Pregătire: 45 minute › coacere: 45 minute

Rețetă trimisă de Mihaela Georgeta Voinea, Roșiori de Vede, jud. Teleorman

 

 

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!