Uscățele (sau minciunele)

Uscățele (sau minciunele), un preparat care poate fi consumat ca desert, aperitiv sau mâncare de post, este o rețetă foarte veche, de la bunici și străbunici.

uscatele

Foto: Uscățele (sau minciunele) – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
250 g unt
1 cană apă minerală
2 ou
250 g zahăr
coajă rasă de la 1 lămâie
1 plic praf de amoniu pentru prăjituri
3 pliculețe zahăr vanilat
un pic de sare
făină cât cuprinde
Pregătești așa:
Amesteci zahărul cu untul și cu ouăle și freci compoziția până se topește zahărul. Adaugi apoi apa minerală, coaja de lămâie rasă, praful de amoniu și un praf de sare. Amesteci foarte bine toate ingredientele până obții un aluat ca de tăiței, puțin mai moale, (să se poată întinde în foaie cu ușurință). După ce ai frământat aluatul în castron, îl frămânți și pe masa presărată cu puțină făină, ca pe foaia de tăiței, îndoindu-l mereu sub podul palmei, de la margine înspre mijloc, ca să se încorporeze cât mai mult aer. Când este gata (dacă tai aluatul, observi în interiorul lui bășicuțe pline cu aer), aduni aluatul ca o minge, îl acoperi cu un șervet sau cu o folie de plastic, ca să nu se usuce deasupra și îl lași să se odihnească 10 minute, ca să devină mai elastic și să poată fi întins mai ușor.
Întinzi cu sucitorul, ca pe o foaie de tăiței, cu grosimea unei muchii de cuțit (2 mm). Tai apoi cu ruleta, care are marginea ondulată, sau cu un cuțit obișnuit dacă nu ai ruletă, în fâșii de 3 cm lățime și 12-15 cm lungime; tăieturile dintre bucăți (fâșii) le faci pe diagonală. Fiecărei fâșii i se face câte o tăietură la mijloc, cu lungimea de 3 cm, pe unde scoți un capăt, dând impresia unui nod. După ce s-au pregătit toate, prăjești uscățelele în untdelemn.
Într-un ceaun de 2 l pui 1 l untdelemn și îl lași să se înfierbânte la foc mijlociu, însă nu direct pe flacără, ci folosești o plită. La început, pui o bucățică de aluat în grăsime și, dacă aceasta se ridică, rumenită, înseamnă că poți pune uscățelele (atâtea câte încap, neînghesuite, pentru a nu se lipi și a avea loc să se umfle). Prăjești câte 2-3 minute pe ambele părți, până când se rumenesc puțin. Scoți cu o andrea din sârmă subțire (sau cu o paletă cu găuri), scurse bine de grăsime și le presari imediat cu zahăr vanilat.

Rețetă de Liliana Sumedrea, loc. Moeciu de Sus, jud. Brașov

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!