Turte (sau scovergi) prăjite

Turte (sau scovergi) prăjite, gustul copilăriei de odinioară, o aducere aminte a momentelor plăcute alături de bunicii noștri.
Sunt foarte bune, pot fi consumate în perioada de post, prăjite în ulei. Pot fi mâncate ca atare dar și lângă orice preparat, alături de mujdei, brânză, gem, lapte, miere, ciocolată. Scovergile (turtele) sunt ușor de preparat, sunt și astă\i nelipsite din obiceiurile culinare din Bărăgan. În Transilvania există câteva zici de rețete de gogoși sau scovergi. Cu ingrediente simple, scovergile sunt un preparat de nerefuzat.
Scovergile (turtele) sunt un fel de gogoși crocante, un desert pe care bunicile multora dintre noi obișnuiau să îl facă duminica sau în zi de sărbătoare.
Tot de post pot fi preparate scovergile cu cartofi, un aperitiv deosebit de gustos, servite cu mujdei de usturoi, care au ca umplutură un piure de cartofi, iar pe deasupra putem rade puțin cașcaval. Un deliciu!

turte

Foto: Turte (sau scovergi) prăjite

 

Îți trebuie:
600 g făină
25 g drojdie
200 ml apă călduță
2-3 linguri ulei
1/2 linguriță zahăr
1/2 linguriță sare
Pregătești așa:
Într-un bol pui făina cernută, adaugi sarea, zahărul și amesteci totul bine. Drojdia o dizolvi în puțină apă călduță și o adaugi peste ingredientele de mai sus. Pui apă călduță, uleiul și frămânți până vei obține un aluat, care nu se mai lipește de mâini.
Acoperi vasul cu un prosop și lași aluatul să dospească timp de 40-45 de minute. După ce a crescut aluatul, îl împarți în bucăți egale și formezi turtele. Încingi o cratiță de tuci, fără să adaugi ulei și rumenești turtele pe ambele părți.

Rețetă de Simona Liliana Pătraș, Lunca Cetățuii, com. Ciurea, jud. Iași

Încearcă și rețeta de aici.

Găsești această rețetă în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Add Comment