Tarte cu ciuperci. Rafinat, simplu și bun

Îţi trebuie pentru aluat:
1 pachet unt (200 g)
350 g făină
zeamă de lămâie
1/2 pahar de apă
sare
Îţi trebuie pentru umplutură:
300 ml lapte
2 linguri smântână
sare
piper
50 g caşcaval
250 g ciuperci
100 g unt
2 linguri făină
Pregăteşti aşa:
Pentru aluat, pui într-un vas făina, untul topit puţin, zeama de lămâie şi sarea. Adaugi apa, frămânți şi lași o oră la rece.
Ciupercile le tai mărunt, le înăbuşi în 50 g unt şi zeamă de lămâie. În altă cratiţă rumenești făina în 50 g unt şi o stingi cu smântână şi lapte, apoi torni sosul peste ciuperci, potrivești gustul de sare şi piper şi lași să mai scadă la foc încet.
Întinzi aluatul, îl așezi în forme, îl înţepi şi coci tartele la foc potrivit, iar când sunt gata, le scoți din forme și le umpli cu ciuperci. Deasupra presari caşcaval şi mai dai tartele la cuptor 5 minute, până se rumeneşte caşcavalul.
Servești tartele calde. Sunt tare gustoase!

Pregătire: 50 minute; Coacere: 40 minute
Rețetă de Maria Bercea, com. Bârsana, jud. Maramureș/ Foto: Tarte cu ciuperci – Arhivă Burda România

Ciupercile, cel mai bun aliment pentru post

Ciupercile sunt organisme vii, întâlnite în toate mediile de viață, deși nu toate sunt comestibile, unele fiind otrăvitoare. Există aproximativ 14.000 de specii de ciuperci. Ciupercile comestibile conțin o serie de nutrienți benefici pentru organismul uman. Acestea includ multe specii de fungi, care sunt fie recoltate din mediul sălbatic, fie cultivate. Există peste 20 de specii de ciuperci care sunt cultivate pentru consum.

Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine și minerale conținând vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) și folacin (acid folic); minerale esențiale, între acestea numărându-se potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier și fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găsește în prea multe fructe sau legume. Ciupercile sunt bogate și în antioxidanți. Cu un conținut de peste 80% apă și bogate în fibre, adăugarea ciupercilor la mesele zilnice oferă sațietate fără un aport caloric crescut.

O cană de ciuperci asigură organismului 50 de calorii din care acesta își poate extrage energia necesară. Această calitate le transformă într-un aliment de bază în curele de slăbire.

Ciupercile pot fi consumate în salate, în mâncăruri, anumite specii fiind considerate o delicatesă. În funcție de specie, unele se consumă crude, altele preparate.

Citeste si:

 

Add Comment