Foto: Mihai Nicolae
Tartă fină cu dovlecei
Rețetă de Arabela Săileanu, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman
Preț: 15 lei-4 porții
Pregătire: 40 minute
Coacere: 30 minute
Îți trebuie pentru aluat: 300 g făină, 150 g unt, 80 ml apă călduță, 1/4 linguriță sare
Îți trebuie pentru umplutură: 2 dovlecei, partea albă de la praz, 150 g bacon afumat, 3 ouă, 1 linguriță ulei, 200 g smântână, puțin rozmarin proaspăt, sare, piper
Pregătești așa: Pentru aluat, amesteci făina cu sarea și apoi adaugi untul tăiat bucățele. Amesteci rapid, folosind vârful degetelor. Torni apă călduță și frămânți pentru a încorpora aluatul. Întinzi aluatul imediat și transferi foaia în tava de copt. O înțepi cu furculița.
Pentru umplutură, tai prazul rondele (curățat și spălat în prealabil) și îl pui la călit în ulei. După ce s-a înmuiat, adaugi baconul și lași la călit împreună. Apoi adaugi dovleceii tăiați rondele și scuturi tigaia pentru a nu se prăji. Dovleceii trebuie doar să se înmoaie. Bați ouăle ca pentru omletă, adaugi smântâna și potrivești gustul de sare și piper. În tava cu aluat pui umplutura de dovlecel și bacon, torni amestecul de ouă, presari rozmarinul și dai tarta la cuptor 30 de minute. Este foarte ușor de făcut, foarte gustoasă, seamănă cu o pizza și va fi apreciată de către întreaga familie.