foto: Mihai NIcolae
Tartă cu mazăre și brânzeturi
Rețetă de Elisabeta Gligor, com. Cenad, jud. Timiș
Preț: 23 lei-8 porții
Pregătire: 50 minute
Coacere: 40 minute
Îți trebuie pentru aluat:
■ 250 g făină ■ 125 g unt ■ 1 gălbenuș ■ puțină sare
Îți trebuie pentru umplutură: 250 g brânză de vaci sau telemea, 150 g mazăre, 100 g cașcaval, 2 căței de usturoi, 3 ouă, 1 legătură pătrunjel, 1 legătură mărar verde, 1 legătură ceapă verde, 2 linguri ulei, 1 lingură smântână, sare și piper, după gust
Pregătești așa: Pentru aluat, amesteci făina cu untul rece, tăiat cubulețe și cu un praf de sare. Apoi adaugi gălbenușul și frămânți în continuare. Textura aluatului trebuie să fie una nisipoasă. Frămânți bine coca, apoi ții aluatul la rece, învelit în folie de plastic și lași așa 30 de minute. Întinzi aluatul într-o foaie, nu foarte groasă, apoi acoperi cu ea tava tapetată. Îndepărtezi porțiunile care depășesc marginea formei de tartă, înțepi aluatul cu furculița din loc în loc și-l coci 15 minute. Apoi lași aluatul să se răcorească. Separat, cureți și pisezi usturoiul, speli și tai mărunt legăturile de verdeață și de ceapă verde, iar mazărea o fierbi în apă cu sare, timp de 10 minute și o scurgi de apă. Bați bine ouăle și brânza și le pui într-un bol. Adaugi toate ingredientele și pui compoziția peste tartă, apoi razi cașcaval, nivelezi și dai la cuptor 30-40 de minute. Scoți tarta și o lași să se domolească puțin. O poți servi într-un mod mai rustic, pe un fund de lemn.