Tartă cu ceapă și afumătură

Tartă cu ceapă și afumătură, în mod sigur o gătești o dată și vrei să o repeți cât mai curând. Combinația pentru umplutură dă acestei tarte o dulceață și aromă deosebită. O tartă care poate fi consumată ca aperitiv sau la cină.
Semințele de chimen au fost printre primele condimente din Europa, fiind găsite mărturii ale existenței lor în Elveția, de acum 5000 de ani. Purtându-le cu ei în războaiele pentru expansiunea teritoriilor Imperiului, romanii au reușit să le răspândească aproape în întreaga Europă.
Chimenul, pe care îl vom folosi la prepararea acestei tarte, este amintit și în Biblie, în cartea lui Isaiah. Chiar dacă nu erau utilizate în bucătărie, semințele de chimen și-au dovedit utilitatea ca remedii pentru sănătatea sistemului digestiv. Documente germane din secolul al XII-lea amintesc chimenul ca tonic pentru stomac și remediu pentru flatulență și colită.

tarta

Foto: Tartă cu ceapă și afumătură – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru aluat:
300 g făină
1/2 linguriță sare
15 g drojdie proaspătă
8 linguri lapte
50 g unt sau margarină
1 linguriță zahăr
Pentru umplutură:
1 1/4 kg ceapă
200 g kaizer sau slăninuță afumată
2 linguri chimen măcinat
250 g cașcaval
500 ml smântână pentru gătit
3 ouă
sare
piper alb și negru măcinat
Pregătești așa:
Amesteci drojdia cu zahărul și puțin lapte călduț. Cerni făina într-un bol și în mijloc faci o adâncitură în care pui maiaua crescută și restul de lapte. Amesteci, apoi adaugi treptat grăsimea și frămânți puțin aluatul. Îl lași să crească acoperit, la cald.
Tai slăninuța cuburi și o prăjești într-o tigaie mare. Adaugi ceapa curățată, tăiată solzișori și le călești împreună timp de 10-15 minute, amestecând neîncetat. Adaugi sare, piper după gust, smântâna și iei vasul de pe foc. După ce compoziția s-a mai răcit, pui ouăle bătute cu puțină sare și omogenizezi.
Întinzi aluatul în tava rotundă (32 cm), tapetată cu hârtie de copt. Pui cât mai uniform umplutura și razi deasupra cașcaval. Coci pentru 30-35 de minute, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit.

Pregătire 35 minute; Coacere 35 minute
Rețetă de Andrei Jagyi, Nădlac, jud. Arad

Nu ezita să încerci și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!