Scrumbii și legume, cu sos scordolea

Scrumbii și legume, cu sos scordolea, este un preparat potrivit pentru o cină elegantă și ușoară în același timp.
După cum ați observat, pentru această rețetă vom folosi trei tipuri de condimente și mirodenii. În vechime, condimentele erau foarte scumpe, (unele și acum sunt scumpe), fiind considerate o adevărată bogăție. Unele erau mai ieftine și la îndemâna tuturor, cum sunt: usturoiul, hreanul, mărarul busuiocul și altele mai deosebite, deci mai scumpe, cum sunt: piperul, scorțișoara, cuișoarele. Multe dintre condimente au fost comercializate din zona Indoneziei de astăzi, din Asia, în Imperiul Chinez, Orientul Apropiat și mai apoi au ajuns în Europa.
Existând o mare varietate de mirodenii, cu diferite gusturi, acestea erau folosite nu numai pentru specialitățile din carne, dar și în deserturi, în diferite salate, în prepararea peștelui și chiar în aluaturi.

scrumbii

Foto: Scrumbii și legume, cu sos scordolea – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
4 scrumbii
2 morcovi
1 sfeclă
2 cartofi
3 lămâi
2 linguri capere
2 linguri ulei de măsline
condimente pentru pește
sare
ulei de măsline
opțional, 2 linguri coniac
2 linguri vin
1 legătură usturoi verde
1 legătură pătrunjel
Îți trebuie pentru sos:
150 g nucă măcinată
4-5 căței de usturoi
2 felii de pâine veche de 1 zi
1 lingură ulei de măsline
maghiran, nucșoară, busuioc
1 lingură zeamă de lămâie
Pregătești așa:
1. Cureți peștii, îi speli bine și îi presari cu sare și condimente pentru pește. Îl frigi pe grătar, pe ambele părți, iar când sunt gata, îi stropești cu vin și coniac.
2. Cureți legumele, le speli și le fierbi separat. Calde, le tai după preferință și le stropești cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.
3. Pentru sos, amesteci usturoiul zdrobit cu miezul de pâine, nuca, zeama de lămâie și condimentele. Servești peștele și legumele presărate cu pătrunjel tocat, usturoi verde tăiat rondele fine și capere, alături de sosul scordolea.

Rețetă de Doina Tătăranu, București

Încearcă și preparatul de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!