Saleuri cu brânză sărată

Saleuri cu brânză sărată, un aperitiv delicios, o gustare iubită de cei mici și nu numai de ei. Aceste saleuri, sunt presărate cu cașcaval, dar avem multe alte variante: pot fi presărate cu mac, chimen, semințe de susan, semințe de floarea soarelui etc.
Semințele de chimen au fost printre primele condimente din Europa, fiind găsite mărturii ale existenței lor în Elveția, de acum 5000 de ani. Purtându-le cu ei în războaiele pentru expansiunea teritoriilor Imperiului, romanii au reușit să le răspândească aproape în întreaga Europă.
Chimenul este amintit și în Biblie, în cartea lui Isaiah. Chiar dacă nu erau utilizate în bucătărie, semințele de chimen și-au dovedit utilitatea ca remedii pentru sănătatea sistemului digestiv. Documente germane din secolul al XII-lea amintesc chimenul ca tonic pentru stomac și remediu pentru flatulență și colită.  Fructele – pe care noi le numim impropriu semințe – sunt inițial gri, pentru ca, pe măsură ce se coc sub soarele verii, să devină maronii.

saleuri

Foto: Saleuri cu brânză sărată – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
350 g telemea sărată
200 g unt
150 g iaurt
3 ouă
1 plic (7 g) drojdie uscată
puţină sare
800-900 g făină
50 g caşcaval pentru ras deasupra
2 linguri lapte călduţ
1 linguriţă ierburi de Provence
Pregătești așa:
Dizolvi drojdia în laptele călduţ şi o lași circa 1-2 minute. Dai pe răzătoarea cu ochiuri mici brânza şi untul. Mixezi într-un vas mai mare brânza, untul, 2 ouă bătute, iaurtul, ierburile de Provence şi drojdia. Adaugi treptat făina şi frămânți un aluat potrivit de tare, care nu se mai lipeşte de mâini. Dacă brânza nu e foarte sărată, mai adaugi puţină sare, după gust. Lași aluatul să crească 1/2 minute, în loc călduț.
Întinzi aluatul în strat gros de 1 cm și tai fâșii lungi de 15 cm., le ungi cu ou bătut și presari cașcaval ras. Le pui în tavă, pe hârtie de copt şi le coci la foc mediu, 15-20 de minute.

Rețetă de Veronica Iosub, București

Intră aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!