Salată de sfeclă roșie cu portocale

O salată de sfeclă roșie cu portocale, în acestă perioadă de vară, este o binefacere. Salata este sănătoasă, foarte ușor de preparat, cu ingrediente la îndemâna oricărei gospodine.
Sfecla roșie are gust plăcut, consumată atât crudă, cât și preparată în diferite feluri. În vechime romanii o cunoșteau mai mult ca un remediu natural împotriva febrei. În Grecia Antică, sfecla roșie era atât de prețuită încât, potrivit unui mit, a fost oferită pe o tavă de argint zeului Apollo.
Sfecla roșie conține vitaminele A, B, C, E, K, dar și potasiu, acid folic și mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor, seleniu, zinc, sodiu, cupru și alte minerale. Este foarte bună în combaterea anemiei, disfuncționalităților aparatului digestiv, a colesterolului mărit, cancerului și bolilor de inimă. Foarte importantă este contribuția ei la prevenirea cancerului de colon (datorită conținutului de betacianină, cea care dă sfeclei culoarea roșie). Pe teritoriul ţării noastre sfecla a ajuns abia în secolul al IX-lea, iniţial în zona Mării Negre, odată cu ridicarea cetăţilor greceşti.
O salată din sfeclă roșie consumată alături de un preparat cu carne, sau chiar așa, simplă, este sănătate curată.

Foto: Salată de sfeclă roșie cu portocale – iStock

Îți trebuie:
1 sfeclă roșie, de mărimea unui măr
1 mână varză tocată fin
1 portocală
ceapă roșie
coaja unei jumătăți de lămâie
2-3 frunze de salată (sau frunze de păpădie)
1 bucată brânză tofu (de mărimea unui ou)
ulei de măsline
oțet de vin roșu
sare
un vârf cuțit nucșoară
Pregătești așa:
Se curăță, se spală și se răzuiește sfecla. Se taie felii ceapa roșie și se amestecă într-un bol cu varza tocată fin, salata și/sau frunzele de păpădie și coaja rasă de lămâie. Se condimentează după gust cu sare și nucșoară și la final se adaugă oțet și ulei de măsline. În platoul de servire, se pune compoziția de bază, apoi sfecla și bucățelele de portocală. Se presară brânza tofu sfărâmată. Se mai poate servi și cu ouă fierte.

Rețetă de Ileana Varga, loc. Boghiș, jud. Satu Mare

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!