Poale-n brâu cu varză

Din nou vă prezentăm o rețetă care ne aduce aminte de copilărie, de viața la țară, Poale-n brâu cu varză.
Este un desert, dar și un aperitiv tradițional moldovenesc. Se pare că denumirea vine de la femeile care purtau catrință. Pentru a fi mai lejere în mișcări când făceau treabă, își ridicau colțul catrinței și îl prindeau în brâu. În trecut erau preparate în special cu brânză de burduf îndulcită cu zahăr. Varianta de post a „poalelor în brâu” sunt plăcintele cu varză sau vărzările, care se fac cu ceapă și varză murată călită în ulei cu piper.

 

poale-n brau

Foto: Poale-n brâu cu varză – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru aluat:
1 kg făină + 200 g făină
300 ml lapte
100 ml ulei
150 ml apă
15 g drojdie uscată
50 g drojdie proaspătă
1 linguriță cu sare
2 lingurițe zahăr
2 ouă
Îți trebuie pentru umplutură:
1 varză proaspătă
2 linguri bulion
1 legătură mărar
4 crenguțe cimbru proaspăt
sare, piper după gust
50 ml ulei
Pregătești aluatul așa:
Cerni 500 g făină în lighean. Faci o gaură în care pui drojdia, zahărul, sarea, laptele cald și amesteci cu o lingură. Apoi bați ouăle, le pui peste cocă, după care pui apa și uleiul calde și restul de 500 g făină. Amesteci, frămânți bine și lași la crescut. Când crește, mai frămânți și mai adaugi făină. Lași din nou la crescut.
Pregătești umplutura așa:
Toci varza și o călești în ulei, apoi adaugi 200 ml de apă, bulion, sare, piper, cimbru, mărarul și fierbi până scade zeama. Întinzi aluatul dospit în foaie de circa 1,5 cm grosime. Tai pătrate și le pui la mijloc o lingură de varză călită rece (să nu frigă). Aduni colțurile către mijloc apăsându-le și le ungi cu ou bătut. Coci plăcintele sau le prăjești în tigaie (dacă le prăjești, foaia trebuie întinsă mai subțire). Sunt bune atât calde, cât și reci. Acest aluat este bun și pentru pizza, chifle sau pâine.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 35 minute
Rețetă de Simona Elena Mușat, București

Încearcă și varianta de aici!

Găsești această rețetă în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!