Plăcințele cu legume

Plăcințele cu legume, o rețetă moldovenească, un aperitiv țărănesc cu un gust deosebit și ușor de preparat.
Pregătirea aluatului este o parte importantă în prepararea unei rețete. Deși poate părea că aluatul este același, micile deosebiri îl fac să capete diferite texturi și devine baza unei rețete desăvârșite. Sunt un număr foarte mare de rețete cu aluat, fiecare din aceste rețete având specificul lor de preparare. Iată câteva tipuri de aluat:
1. aluat pentru tăiței de casă, poate cel mai simplu aluat
2. aluat pentru plăcintă (făcută la tigaie, în cuptor, plăcinte cu aluat fraged, plăcinte fără drojdie sau de post)
3. aluat pentru cozonac
4. aluat fraged pentru tartă sau cornulețe
5. aluat pentru pizza
6. aluat pentru clătite
7. aluat pentru pâine
8. aluat pentru brioșe
Și lista poate continua.

placinte

Foto: Plăcințele cu legume – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru aluat:
circa 250 g făină
200 ml apă
1 lingură ulei
1/2 linguriță cu sare
Îți trebuie pentru umplutură:
1 sfeclă mică
1 dovlecel mic
200 g morcovi
200 g varză
1 rădăcină mică de țelină
150 g ciuperci
1 ardei gras
50 g unt
2 ouă
1 lingură făină
200 g smântână
piper măcinat
sare
Pregătești aluatul așa:
Cerni într-un bol 250 g făină, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui uleiul, sarea și, treptat, apa. Omogenizezi și frămânți puțin aluatul. Îl învelești în folie și îl păstrezi în frigider pentru 30 de minute.
Pregătești umplutura așa:
Cureți legumele, le speli și le tai fideluță. Le înăbuși în 2 linguri de unt și puțină apă, pentru câteva minute, amestecând periodic până se înmoaie. Presari făina, amesteci, apoi adaugi smântâna, sare și piper după gust și lași pe foc până se leagă sosul. Iei vasul de pe foc și lași umplutura să se răcească.
Pe masa de lucru presărată cu făină, întinzi o foaie subțire de aluat. Tai pătrate sau cercuri și le ungi cu unt topit. Pui umplutură pe jumătate dintre pătrate și le acoperi cu bucățile de aluat rămase, apoi presezi marginile, ca să se lipească. Ungi plăcintele cu ou bătut și le așezi în tava unsă ori tapetată cu hârtie de copt. Le coci la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, pentru 30 de minute. Sunt bune calde, servite cu un pahar de vin alb.

Rețetă de Camelia Irimia, Iași

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!