Plăcințele cu brânză sărată

Plăcințele cu brânză sărată, un delicios aperitiv apreciat de toți membrii familiei, într-o zi de duminică.
„Plăcințelele cu verdeață și brânză sărată îmi aduc aminte de frumoasele, nostalgicele vremuri ale copilăriei mele, când mă trezeam în aroma de pâine coaptă de către mama, în zorii zilei. Și ce pâini cocea! Câte 3-4, care creșteau ca-n basme și cu greu ieșeau pe gura cuptorului. Dar, înaintea pâinii, cocea aceste plăcințele făcute la repezeală!„ – ne spune cititoare care, cu amabilitate, ne-a trimis la redacție această rețetă.
Primele plăcinte, numite „sicrie”, erau preparate din carne condimentat, învelită într-o crustă de aluat, atât pe părțile laterale, cât și deasupra și dedesupt. Cele deschise erau denumite “capcane”. Ele conțineau diferite feluri de carne, asezonată cu diverse condimente și sosuri, și erau gătite ca niște tocane moderne, în carapacea lor de aluat. Scopul carapacei de aluat era să servească drept vas, în aceeași măsură pentru păstrarea, dar și pentru consumul plăcintei; oricum, de obicei, carapacea de aluat era mult prea tare ca să poată fi mâncată. Începuturile preparării plăcintelor ne duce până în Egiptul antic.

Foto: Plăcințele cu brânză sărată – iStock

 

Îți trebuie:
250 g făină cu praf de copt
ceapă verde
cimbru
bicarbonat de sodiu
40 g unt topit
brânză rasă
lapte bătut
1 albuș
Pregătești așa:
Se amestecă făina cu ceapa tocată, cimbrul și bicarbonatul, într-un castron mai mare. Se frământă aluatul cu untul. Se adaugă jumătate din brânză, laptele bătut și se amestecă formând un aluat moale.
Pe tava unsă, se pun 18 grămăjoare de aluat, de mărimea unei linguri pline. Se ung cu albușul de ou, ușor bătut și deasupra se presară restul de brânză.
Se coc 12 minute, până când cresc și se rumenesc, apoi se servesc imediat. Eu mai adaug la aluat și alte condimente: busuioc și tarhon.

Rețetă de Florica Faur, Jimbolia, jud. Timiș

Aici vei găsi o altă rețetă de aperitiv.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!