Plăcintă cu dovlecei și ciuperci

Foto: Mihai Nicolae

Plăcintă cu dovlecei și ciuperci

Rețetă de Grigore Curaroiu, sat Totea de Hurezani, jud. Gorj

Preț:7 lei-6 porții

Pregătire: 40 minute

Coacere: 40 minute

Foto: Mihai Nicolae

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Îți trebuie pentru aluat: 300 g făină, 1 praf de sare, 10 g drojdie

Îți trebuie pentru umplutură: 1 dovlecel, 1 ceapă, 4 ciuperci, 20 ml ulei, condiment de legume, mărar uscat

Pregătești așa: Faci aluatul din drojdie, apă călduță, făină și sare, de consistența aluatului de cozonac. Lași apoi aluatul să crească 10 minute. Între timp, speli dovlecelul, îl cureți de coajă dacă este mai mai matur, iar dacă e mai fraged îl lași cu tot cu coajă și îl dai pe răzătoare (pe partea care taie felii), împreună cu ceapa și cu ciupercile tocate le adaugi în ulei încins. Lași să se călească puțin, adaugi condimentul de legume (preferabil să fie natural, preparat în casă) și, în 2 minute, iei de pe foc, adăugând mărarul. Când e vară, poți folosi mărar verde, nu neapărat uscat. Lași compoziția să se răcească puțin, ungi o tavă cu ulei și presari făină. Întinzi aluatul cu ajutorul făinii și, la mijloc, adaugi umplutura, pliezi și îl pui în tavă, apoi dai tava la cuptor. Lași plăcinta la copt până devine aurie, în funcție de cuptor. După ce se coace, lași plăcinta 1 minut să se răcească, apoi o tai după preferință. Plăcinta poate fi servită drept aperitiv la o masă în familie sau cu invitați, dar tototdată, poate fi o alegere pentru pachetul de serviciu, pentru o gustare de după amiază sau, într-o zi extrem de caldă, poate constitui chiar prânzul sau cina în sine.

Sugestie: Poți alege să faci aceeași foaie de aluat și să modifici umplutura, după bunul plac.

Add Comment