Plăcintă cu dovleac și șuncă

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru aluat:
250 g făină
125 g margarină
1 ou
sare
margarină și făină pentru tapetat tava
Îți trebuie pentru umplutură:
400 g dovleac curățat de coajă și de semințe
150 g suc de roșii
1 ardei iute roșu
sare
piper măcinat
1 linguriță boia de ardei iute
200 g șunculiță țărănească
100 g cașcaval sau telemea rasă
100 g smântână
4 ouă
1 legătură pătrunjel verde
2 linguri semințe decojite de dovleac
Pregătești așa:
Faci un aluat fraged din făina cernută, margarina rece tăiată cubulețe, un praf de sare, un pahar cu apă și oul. Aluatul obținut îl pui la rece într-o folie.
Între timp, fierbi dovleacul curățat și tăiat cubulețe în apă cu puțină sare. Când furculița intră ușor în dovleac, îl scurgi de apă și îl pasezi. Adaugi sucul de roșii, condimentezi cu sare, ardeiul iute tocat mărunt, piperul și boiaua de ardei. Adaugi șunculița tăiată cubulețe, ouăle bătute cu smântâna, telemeaua sau cașcavalul ras și pătrunjelul tocat mărunt.
Scoți aluatul de la rece, îl întinzi într-o foaie subțire și îl pui în tava unsă cu margarină și tapetată cu făină. Înțepi cu furculița și îl coci în cuptorul bine încins, timp de 10 minute. Scoți apoi tava și lași plăcinta să se răcească puțin, direct în tavă. După aceea, pui umplutura de dovleac și presari semințele de dovleac. Coci plăcinta timp de 40 de minute.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 50 minute
Rețetă de Ileana Șerban, loc. Balș, jud. Olt

Iată aici o prăjitură cu dovleac.

Add Comment