Plăcintă cu brânză

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru aluat:
500 g făină
10 g sare
200-300 ml apă (în funcție de calitatea făinii)
250 g margarină
ulei
Îți trebuie pentru umplutură:
500 g brânză
50 g griș
Pregătești aluatul așa:
Din făină, apă și sare faci un aluat mai tare, pe care îl împarți în 4 bucăți. Le modelezi și le ungi cu ulei, apoi le lași să se odihnească 10-15 minute. Întinzi fiecare bilă de aluat cu merdeneaua, în formă pătrată, ungi cu margarină, împachetezi ca la aluatul franțuzesc și lași în repaus 10-15 minute, unse cu ulei, pentru a nu prinde 
crustă.
Apoi întinzi din nou în formă pătrată, mai lași puțin în repaus, până când aluatul îți dă voie să întinzi foile, trăgând ușor de fiecare colț în parte, pe o masă unsă cu puțin ulei.
Pregătești umplutura așa:
Fierbi grișul în circa 100-200 ml apă fiartă, îl lași la răcit și îl amesteci cu brânza, până se omogenizează. Umplutura este pentru 1 kg de plăcintă.
Asamblezi așa:
Prima foaie o întinzi mai groasă, reprezentând baza plăcintei, deasupra căreia întinzi umplutura. Acoperi cu cea de-a doua foaie, introducând marginile acesteia dedesubt.
Următoarea foaie o întinzi pe masă, apoi așezi plăcinta formată și o împăturești.
Mai poți proceda așa: pui două foi dedesubt și 2 foi deasupra. Așezi într-o tavă unsă cu puțin ulei, iar peste ea așezi ultima foaie, introducând marginile acesteia dedesubt.  Lași 10 minute în repaus, apoi coci plăcinta la 200-220 grade Celsius.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 40-45 minute
Rețetă de Viorica Petrescu, Craiova, jud. Dolj

Iată aici o altă rețetă de plăcintă cu brânză.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!