foto: Mihai Nicolae
Plăcintă cu bacon și pătrunjel
Rețetă de Paulina Bînță, Slatina, jud. Olt
Preț: 8 lei-8 porții
Pregătire: 50 minute
Coacere: 25 minute
Îți trebuie pentru aluat: 300 g făină, 25 g drojdie, zahăr, 100 ml lapte călduț, sare
Îți trebuie pentru umplutură: 4-5 legături de pătrunjel verde, 100 g sare, 300 ml smântână, 2 ouă, sare, piper
Pregătești așa: Cerni făina într-un castron mai mare, iar în centru faci o adâncitură în care pui drojdia sfărâmicioasă, puțin zahăr și lapte călduț. Amesteci și lași la dospit timp de 15 minute. Adaugi apoi restul de lapte călduț, un praf de sare și frămânți un aluat omogen. Acoperi și lași la crescut până își dublează volumul. Speli pătrunjelul și îl toci mărunt. Tai baconul în cuburi mici. Amesteci bine smântâna cu ouăle și condimentezi cu sare și piper. Ungi o tavă cu unt. Frămânți bine aluatul, apoi îl întinzi în tavă astfel încât să îi căptușești fundul, dar să îi rămână o margine mică. Amesteci baconul cu pătrunjelul și presari amestecul peste aluat. Deasupra întinzi crema de ouă. Introduci tava la cuptor la 200 de grade Celsius, pentru circa 25 de minute. Servești plăcinta caldă sau rece. Plăcinta poate fi luată și la pachet, pentur serviciu.