Pizza „Pădurice”, pe blat de piure

Un preparat foarte bun pentru o cină rapidă, este vorba despre Pizza „Pădurice„ pe blat de piure, o pizza puțin mai altfel.
Pizza este un preparat ce se presupune că îşi are originea în Italia, mai precis în Napoli. Este un aluat de pâine aplatizat, de obicei rotund, acoperit cu sos de roşii şi brânză, preparat la cuptor, peste care se pot adăuga diverse alte ingrediente. Pissa este un termen latin, apărut în secolul al IX-lea, care înseamnă pâine plată. Începând cu secolul al XIV-lea a căpătat sensul de pâine plată acoperită cu brânză în limba italiană. Se ştie că în Grecia Antică se mânca o pâine rotundă şi plată, peste care se puneau diferite condimente şi ingrediente. Termenul de „pizza” a fost menţionat pentru prima oară într-un text latin din anul 997, descoperit într-un orășel din sudul Italiei. Conform acestuia, un lucrător de fermă trebuia să îi dea episcopului oraşului „duodecim pizze” (douăzeci de pizze) cu ocazia Crăciunului şi Paştelui.
În Italia, oraşul care este strâns legat de pizza este Napoli. Aici acest fel de mâncare a devenit foarte popular în rândul săracilor, mai ales pentru că era foarte ieftin de preparat, gustos şi săţios.

Foto: Pizza „Pădurice”, pe blat de piure – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
3 cartofi
50 g unt
50 ml lapte
2 linguri pesmet
150 g cașcaval
150 g broccoli
câteva ciupercuțe
100 g felii subțiri de șuncă de pui
1/2 ardei capia
Pregătești așa:
Cureți cartofii, îi speli și îi tai cubulețe, după care îi fierbi în apă ușor sărată. Scurgi cartofii fierți, îi zdrobești și îi amesteci cu 40 g unt și laptele călduț. Întinzi piureul în strat uniform, într-o tavă cu diametrul de 30 cm, în prealabil unsă cu untul rămas și tapetată cu pesmet.
Razi deasupra cașcavalul și acoperi jumătate din suprafață cu feliile de șuncă, pe care pui ciupercuțele și bucăți de ardei. Deasupra așezi buchețelele de broccoli, în prealabil opărite. Coci pizza 20 de minute, la foc mediu. Dacă vrei să tai felii din ea, va trebui să lași să se mai răcească, altfel strici aspectul plăcut al porției.

Rețetă de Mihaela Neamțu, Satu Mare

Intră aici, vei găsi o rețetă de pizza la fel, mai altfel.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!