Pateuri – acadele cu varză

Foto: Mihai Nicolae

Pateuri – acadele cu varză

Rețetă de Angelica Nistor, Baia Mare, jud. Maramureș

Preț: 12 lei-6 porții

Pregătire: 60 minute

Coacere: 40 minute

Îți trebuie: 1 kg foitaj, 1 varză potrivit de mare, 1 legătură de ceapă verde, 1 morcov, 1 ceapă roșie, 1 ardei gras verde, sare și piper, ulei, 1/2 legătură de mărar, bețe din lemn

Foto: Mihai Nicolae

Pregătești așa: Pentru început, lași la dezghețat aluatul foitaj la temperatura camerei. Cât timp stă aluatul, pregătești varza așa: torni într-o cratiță puțin ulei, adaugi ceapa verde și morcovul tăiate rondele, ardeiul și ceapa roșie tăiate fideluță, apoi le pui la foc potrivit și le lași puțin să se călească. Adaugi apoi varza tăiată fideluță, pui un capac și lași la foc mic să se călească în continuare. Din când în când, amesteci în cratiță și cauți să vezi dacă varza este bine pătrunsă. Când varza este gata, adaugi sare și piper după gust, mărarul tocat mărunt, amesteci bine și apoi iei de pe foc. Lași să se răcească. Între timp, s-a dezghețat și aluatul și începi să lucrezi cu el așa: pudrezi o masă cu făină, îl derulezi, îl netezești foarte ușor cu sucitorul și apoi, cu un pahar, tai rondele mai mari. Ungi marginile fiecărei rondele cu o pensulă înmuiată în apă și înțepi aluatul cu o furculiță, din loc în loc. Pui pe mijlocul unei rondele de aluat câte o lingură cu umplutură de varză și cu a doua rondelă acoperi. Presezi ușor cu mâna marginile, apoi de jur-împrejur cu o furculiță, pe care o scufunzi din când în când în făină și presezi ușor. Pui și bețișorul din lemn într-o parte și sigilezi bine pe lângă el. Cu o pensulă ungi cu puțină apă toată suprafața, apoi așezi pateurile-acadele într-o tavă tapetată cu hârtie cerată. Dai tava la cuptor, la foc mediu, până ce pateurile sunt coapte și aurii. Când sunt rumene, scoți tava și servești pateurile atât calde, cât și reci.

Add Comment