Pate de ficat de porc sau de vițel

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

 

Îți trebuie:
500 kg ficat de porc sau de vițel
100 g unt
2 linguri ulei
100 ml coniac sau vin alb sec
1 ceapă
2 căței de usturoi
sare
piper proaspăt măcinat
5 linguri aspic sau 1 plic gelatină
2 foi de dafin
boabe de piper și de ienibahar

 

Pregătești așa:

1. Speli ficatul și îl cureți, pe cât posibil, de pielițe. Cureți ceapa și usturoiul și le toci mărunt.
2. Într-o tigaie mare, topești 75 g unt, în ulei. Înăbuși ceapa tocată, până devine sticloasă. Adaugi usturoiul și ficatul tăiat în bucăți și amesteci până când își schimbă culoarea. Stingi cu vinul alb, pe care îl torni treptat și pui foile de dafin și boabe de piper și ienibahar, pentru o aromă plăcută. Lași să fiarbă la foc mic, până când ficatul se înmoaie și sosul scade. Nu adaugi sare până nu se înmoaie ficatul.
3. După ce ficatul s-a mai răcit, îl treci prin mașina de tocat la care ai atașat sita mică și îl amesteci cu untul rămas, sare și piper după gust.
4. Tapetezi o tavă de chec cu folie de plastic. Întinzi în strat uniform pateul de ficat, iar deasupra pui un strat fin de gelatină sau aspic rezultat de la fierberea șoriciului sau ingredientelor pentru piftie. Acest strat împiedică schimbarea culorii pateului, la suprafață. Poți, de asemenea, să pui deasupra o folie alimentară fină, care să fie în contact cu pateul.
Introduci tava în frigider până a doua zi, când răstorni pateul și îl tai în felii subțiri.

Sfat: Vinul alb sau coniacul frăgezesc ficatul, nu ezita să le folosești. Sarea și adaosul de bulion de tomate întăresc ficatul, indiferent în ce preparat l-au folosi.

 

10 porții – pregătire: 30 min; fierbere: 20 min

Rețetă trimisă de Mihaela Neamțu, Satu Mare

 

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!