Pâine rustică

Foto: Pâine rustică – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
500 g făină albă
380 ml apă călduță
12 g drojdie proaspătă
1 linguriță sare
Pregătești așa: 
Într-un vas se cerne făina și apoi se adaugă sarea. Într-un castron se pune apă călduță și în ea se dizolvă drojdia. Apa cu drojdia se adaugă peste făină, apoi se amestecă cu o lingură de lemn. Aluatul rezultat trebuie să aibă o consistență moale și lipicioasă. Se acoperă cu un prosop și se așază într-un loc cald, ferit de curenți de aer și se lasă la crescut o oră.
Cu 15 minute înainte de terminarea timpului de dospire, vasul de copt (de exemplu vas yenna cu capac) se introduce în cuptor, până ce temperatura ajunge la 220 grade Celsius.
După o oră de dospire, aluatul se răstornă pe planșeta de lucru tapetată cu făină și se adună într-o formă rotundă. Foarte repede se scoate vasul din cuptorul și se așază frumoasa pâine în el. Se acoperă cu capacul și se dă în cuptorul încins, reducând temperatura la 200 grade Celsius, timp de 50-60 de minute.
Cu 15 minute înainte de expirarea timpului, se scoate capacul de pe vas și se lasă pâinea neacoperită pentru a se rumeni – ea deja e crescută frumos și are crăpături. Când este gata, se învelește într-un prosop curat de bucătărie și se păstrează așa.

Rețetă de Ștefania Anastasiu, Iași

Aici, o altă rețetă de pâine. Aici, o poveste despre pâine.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!