Pâine Naan la tigaie

foto: Mihai Nicolae

Pâine Naan la tigaie

Rețetă de Ionel Arcea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

Preț: 7 lei-4 porții

Pregătire: 45 minute

Coacere: 30 minute

Îți trebuie: 250-300 g făină integrală de grâu, 1/2 linguriță sare, 1 vârf cuțit praf de copt, 4 linguri iaurt proaspăt făcut în casă, 1 lingură zahăr brut din trestie de zahăr, 1 cub de 25 grame
de drojdie proaspătă, 1 ceșcuță apă caldă

Pregătești așa: Freci drojdia cu zahărul într-o cană, până ce se dizolvă drojdia. Torni apă călduță și amesteci bine. Lași câteva minute deoparte, ca să facă spumă. Între timp, amesteci făina cu sarea și cu praful de copt. Torni drojdia și adaugi iaurtul. Amesteci bine. Rezultă un aluat lipicios. Dacă mai e nevoie, mai adaugi făină, până ce aluatul nu se mai lipește de mână. Acoperi și pui la loc cald, timp de 20 de minute, ca să crească. Apoi mai frămânți câteva secunde și împarți aluatul în 9 bile mici sau în 5 mari, în funcție de cât de mari dorești să iasă pâinicile. Le dai prin făină și le întinzi cu sucitorul, groase de circa 3-4 mm. Pui câte una într-o tigaie (de fontă ar fi cea mai bună) deja încălzită, fără ulei. Întorci des, cam la 20 de secunde, până ce începe să se umfle. Ca să faci o pâinică Naan durează cam 2-3 minute, la foc mediu spre mare (pentru tigaia de fontă). Le scoți pe un platou acoperit cu hârtie prosop și poți să le ungi cu o picătură de ulei de ghee, dacă dorești să se mențină proaspete mai multă vreme. Dacă le servești imediat, proaspete, poi să renunți să le mai ungi.

Add Comment