Pâine de casă, cu ceapă caramelizată

Pâinea noastră cea de toate zilele. Nu degeaba se spune că putem supraviețui doar cu apă și pâine.
Consumând pâine, organismul primește substanțe proteice foarte necesare metabolismului, glucide, care asigură energia organismului, dar și fibre alimentare care contribuie la îmbunătățirea digestiei.
Pâinea este una dintre cele mai vechi și mai folosite preparate alimentare. „Se crede că natufienii sunt primii care au făcut trecerea de la mâncarea adunată din natură la agricultura organizată, devenind fermieri și controlând toate aspectele stocului de mâncare„, a declarat William Rubdel.
Ei au format prima societate care se ocupa și de agricultură, procesau grânele, obținând o făină nu foarte fină, din care preparau mici turte plate, coapte direct pe jar.
În zilele noastre găsim o sumedenie de feluri de pâine: simplă, cu semințe, cu ceapă, verdețuri, etc.
Se pare că prima pâine coaptă, făcută cu drojdie semisălbatică, datează din jurul anului 1.000 î.e.n., produsă fiind în Egipt. Odată cu evoluția societății, au evoluat și metodele de preparare a pâinii, diversificarea ingredientelor, forma, sau modul de prezentare.

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie pentru ceapa caramelizată:
1 ceapă mare (albă, roșie, după preferințe)
bulbii de la o legătură de ceapă verde
2 linguri ulei de măsline
sare
Îți trebuie pentru aluat:
550 g făină
1/2 linguriță de sare
25 g drojdie proaspătă (sau 2 1/4 linguriță drojdie uscată)
frunzele de la o legătură de ceapă verde
250-300 ml apă călduță
Pregătești așa:
Pentru început caramelizezi ceapa. Într-o tigaie antiaderentă încingi uleiul, la temperatură medie spre mare. Călești ușor ceapa 5 minute, până se înmoaie. Reduci focul la mediu spre mic și lași ceapa (amestecând din când în când, să nu se ardă sau să se lipească) să devină aurie. Asezonezi cu sare (dacă vrei să fie puțin mai dulceagă, poți adăuga și jumătate de linguriță de zahăr tos) și lași deoparte la răcit.
Într-un bol mare amesteci făina cu sarea. Dizolvi drojdia proaspătă în apă călduță și o adaugi peste făină. Amesteci totul bine, apoi adaugi ceapa caramelizată și frunzele de la ceapa verde. Frămânți bine până când aluatul devine pufos și se desprinde de pe marginea bolului. Îl acoperi cu un prosop curat de bucătărie și îl lași la crescut circa 1 oră. Va trebui să-și dubleze volumul.
Preîncălzești cuptorul la 240 g Celsius, cu 30 de minute înainte de coacere. Pui aluatul într-o tavă antiaderentă (dreptunghiulară, rotundă, după preferință). Când o dai la cuptor, torni un pahar cu apă în tava aragazului, care trebuie poziționată pe cea mai joasă treaptă, sub grătarul pe care pui pâinea. Astfel, datorită aburului care se va forma, pâinea va fi pufoasă și nu cleioasă. Lași pâinea la copt timp de 25-30 de minute, până când aluatul nu mai rămâne pe scobitoare.

Pregătire: 60-80 minute; Coacere: 25-30 minute
Rețetă de Loredana Dubreu, Tg. Jiu, jud. Gorj

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!