Pâine bună și pufoasă

Pâine neagră cu brânză și fructe și Pâine pufoasă în formă de colac, două rețete care în mod sigur vor fi apreciate de familia ta. Gustoase și consistente, sănătoase și ușor de preparat.

paine

Foto: Pâine neagră cu brânză și fructe – Arhivă Burda România

Pâine neagră cu brânză și fructe

Îți trebuie pentru aluat:
3 felii de pâine neagră
2 mere
150 g brânză proaspătă (telemea degresată, caș)
1 portocală
1 kiwi
1 grepfruit
Pregătești așa:
Speli fructele și le cureți. Iei fiecare felie de pâine și pui câteva rondele de măr, apoi câte 50 g de brânză pe fiecare felie de pâine. Deasupra poți pune, pe o felie de pâine felioare de portocale, pe alta felii de kiwi și pe cea de-a treia felii de grepfruit.

Pregătire: 15 minute
Rețetă de Ioana Preda, București

paine

Foto: Pâine pufoasă în formă de colac – Arhivă Burda România

 

Pâine pufoasă în formă de colac

Îți trebuie:
1 kg făină
500 ml apă (sau lapte)
6 linguri ulei
1 cub drojdie proaspătă (cât o nucă)
1 linguriță sare
1 linguriță zahăr
Pregătești așa:
Pui făina într-un bol și faci o gaură la mijloc. Acolo dizolvi drojdia amestecată cu zahărul în puțină apă călduță și lași să crească timp de 10 minute. Adaugi sarea și apa călduță și frămânți bine. Rezultă un aluat foarte vârtos pe care apoi îl frămânți adăugând uleiul puțin câte puțin. Frămânți în continuare până obții un aluat elastic, dar mai legat, să poți modela frumos și să-și țină pâinea forma. Lași la dospit, după care modelezi.
Împarți aluatul în 2-3 bucăți, în funcție de cât de mare vrei să iasă colacul. Fiecare bucată o împarți în 4 și modelezi 4 fitile de aluat. Le așezi perpendicular, unele peste altele (ca o cruce, suprapuse între ele, ca un H). Strângi bine la mijloc și începi împletirea, răsucind 2 bucăți câte 2, în sens invers acelor de ceasornic. Reiei operația, dar de data aceasta, în sensul acelor de ceasornic. Repeți operațiunea până se termină fitilele de aluat.
Pregătești o tavă cu hârtie de copt și așezi pâinica întorcând-o pe partea cealaltă și suprapunând un pic marginile (să iasă ca un bol, rotund). Ungi apoi cu ou bătut, cu 2-3 picături de ulei și presari semințe de: susan, mac, ovăz, chimion, ierburi aromate, zahăr tos sau o lași așa simplă. Încălzești cuptorul și, așa frumos crescută, dai pâinea la copt, la foc iute. Apoi domolești focul în cuptor. Dacă pâinea e simplă, mai ungi o dată când o scoți, dar dacă e cu semințe o învelești în prosop și o lași la răcit.

Rețetă de Monica Antoniciuc, Galați

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!