Langoș (plăcintă ungurească)

Langoș, un aperitiv gustos și consistent, este o plăcintă ungurească, pe care o prepară foarte multe gospodine. Ne salvează atunci când nu avem o gustare pentru copii, poate fi consumat la cină sau poate fi pus în coșul cu merinde pentru mers la iarbă verde.
Oare care este proveniența lor? Numele vine de la maghiarul „lang„, care înseamnă foc, adică sunt făcuți pe sau lângă foc. Cu toate acestea, nu este preparat în apropierea unei flăcări deschise, ci prin prăjire cu grăsimi. Aluatul, în cea mai mare parte, este același cu aluatul de pizza, care se prăjește în ulei, nu se coace.
Originea istorică a acestui preparat se pare că este în Roma. Langoșii se servesc calzi sau reci, simpli, cu brânzeturi, cu smântână, cu mujdei, cu mezeluri, dar și adaosuri dulci ca brânză dulce, ciocolată, gemuri. În România, langoșul este foarte popular în Transilvania, dar odată cu trecerea timpulu, rețeta de langoș a fost preluată și în alte zone ale țării.

langos

Foto: Langoș (plăcintă ungurească) – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 kg făină
1 cub drojdie proaspătă
sare
2 gălbenușuri
1/2 l lapte călduț
200 g smântână
1 lingură ulei
Pregătești așa:
Frămânți din toate ingredientele un aluat pe care îl pui într-o pungă mare de plastic unsă cu ulei și o lași la dospit în frigider. Poți ține aluatul în frigider și 1 săptămână, iar când vrei să faci plăcințele, rupi o bucată de aluat și o întinzi pe o planșetă unsă cu ulei.
Prăjești langoșii pe ambele părți în ulei încins. Vei avea o plăcintă proaspătă de câte ori dorești, ținând mereu la frigider un aluat gata pregătit. Servești langoșul cu smântână și cașcaval, cu telemea rasă. Pentru o variantă dietetică, folosește iaurt, nu smântână.

Pregătire: 60 minute; Prăjire: 30 minute
Rețetă de Czompa Nadia, Baia Mare, jud. Maramureș

Încearcă și rețeta de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!