Kalasouna – Plăcintă cu brânză și ceapă roșie

Plăcinta este un preparat de patiserie făcut din foi de aluat, între care se pune o umplutură de brânză, carne, cartofi, varză, dovleac, fructe sau ciocolată, copt în cuptor sau prăjit pe tavă.
Plăcintele egiptene erau cunoscute sub denumirea „galettes“ şi erau umplute cu orz, ovăz, secară şi unse cu miere.
Unii istorici sunt de părere că grecii au inventat aluatul de plăcintă, o pastă din făină, apă şi grăsime, care avea rolul de vas în care era gatită carnea; el păstra în interior sucurile şi aromele.
Romanii au preluat reţeta plăcintei şi au diversificat-o; se pare ca foloseau ca umplutură stridii, midii, scoici, peşte, pui, vită. De asemenea, budincile romane semănau foarte mult cu plăcintele. Odată cu extinderea imperiului, romanii au răspândit acest fel de mâncare în toată Europa, fiecare regiune adaptând reţeta după ingredientele disponibile şi după obiceiurile locului.
În secolele XVII-XIX, plăcintele englezeşti nu aveau rival în Europa. Cele cu fructe sau tartele au fost, probabil, preparate în jurul anului 1500. Regina Elisabeta I a Angliei se pare că a gătit prima plăcintă cu cireşe. În vremea Tudorilor, plăcintele englezeşti erau făcute cu pere, gutui şi mere. Nu este de mirare că primii colonişti au dus cu ei această specialitate şi în Lumea Nouă. Ei au adaptat reţetele la ingredientele şi tehnicile de gătit disponibile. Plăcintele se serveau aproape la fiecare masă şi au ajuns o parte integrantă a culturii culinare americane.

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

 

Îți trebuie pentru aluat:
500 g făină obișnuită
1 ceașcă ulei de măsline
1 praf de sare
1 plic praf de copt (10 g)
1 cană cu apă
Îți trebuie pentru umplutură:
2-3 ouă
5-6 cepe roșii
400 g brânză ușor sărată
300 ml iaurt gras
1 legătură verdeață (pătrunjel, busuioc)
pesmet
Îți trebuie pentru dressing:
lapte
susan
Pregătești așa:
Amesteci prima dată ingredientele solide: făina, sarea și praful de copt. Adaugi apoi ingredientele lichide, apa și uleiul. Trebuie să rezulte un aluat elastic, omogen. Îl învelești în folie alimentară și-l lași în repaus, cât timp faci umplutura. Pentru umplutură, tai ceapa roșie julien, și o freci câteva minute cu sare, apoi o storci bine. Bați ouăle și le amesteci cu brânza, iaurtul, ceapa stoarsă, pesmet, verdeață, piper și sare, numai dacă e cazul.
Pregătești o tavă de copt, tapetată cu hârtie de copt. Împarți aluatul în două părți, una ceva mai mare decât cealaltă. Din bucata mai mare, întinzi o foaie și o așezi pe hârtia de copt. Pui umplutură și apoi acoperi cu foaia de aluat mai mică. Ungi cu lapte și presari semințe de susan. Coci aproximativ o oră, la foc domol.
Notă! Poți face această rețetă și când prepari pâine, deci și cu drojdie în compoziție, doar că în acest caz vei frământa aluatul în plus, cu puțin ulei de măsline.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 60 minute
Rețetă de Maria Iosip, Galați

 

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!