Foto: Mihai Nicolae
Dovlecei pane cu bere
Rețetă de Milița Șolea, com. Svinița, jud. Mehedinți
Preț: 7 lei-4 porții
Pregătire: 40 minute
Coacere: 35 minute
Îți trebuie: 2 dovlecei mici, câteva linguri de făină, ulei pentru prăjit, sare, piper
Îți trebuie pentru aluat: 150 g făină albă, 200 ml bere, 1 ou, sare, 1 vârf cuțit de praf de copt
Pregătești așa: Speli dovleceii și îi cureți de coajă după modelul zebrei. Tai dovleceii felii potrivit de groase, presari apoi feliile de dovlecei cu sare pe ambele părți și le lași să se scurgă pe prosoape absorbante. Piperezi fiecare felie. Pui făina într-un castron, faci o gropiță în mijlocul făinii, pui oul bătut, praful de copt și un vârf de cuțit cu sare. Torni treptat berea și amesteci până obții un aluat asemănător celui de clătite. Fiecare felie de dovlecel (bine scursă) o treci prin făină, apoi prin aluat și o pui în ulei încins. Rumenești pe ambele părți rondelele de dovlecel și scoți dovleceii pe prosoape absorbante. Mai sărezi, dacă este cazul. Servești dovleceii cu mujdei sau simpli. Sunt foarte buni alături de un pahar de bere rece sau un pahar de vin, după preferințe. Dovleceii trebuie aleși să nu fie prea bătrâni.