Foto: Mihai Nicolae
Dovlecei cu brânză și smântână
Rețetă de Milița Șolea, com. Svinița, jud. Mehedinți
Preț: 18 lei-6 porții
Pregătire: 25 minute
Coacere: 30 minute
Îți trebuie pentru dovlecei cu brânză și smântână: 6 dovlecei, 100 g brânză de vaci, 200 g telemea rasă, 200 g smântână, sare, piper, 2 ouă, mărar tocat mărunt, 1-2 linguri pesmet pentru tapetat tava, 50 g unt sau ulei pentru uns tava, dacă vrei
Îți trebuie pentru sos: 200 g smântână, 1 ardei gras, sare, piper, verdeață
Pregătești așa: Speli dovleceii, îi cureți și îi fierbi acoperiți în apă cu sare, doar 10 minute. Îi lași apoi la scurs și tai dovleceii rondele. Brânza proaspătă o amesteci cu telemeaua, ouăle bătute cu smântână, sare, piper și mărar. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, așezi straturi alternative de dovlecei și cremă de brânză, ultimul strat fiind de dovlecei. Coci în cuptorul încins, la foc iute timp de 25-30 de minute. În ultimele 10 minute reduci focul la mediu. Lași 5 minute să se răcească, apoi scoți preparatul din tavă și îl servești cu sos de smântână. Pentru sos, amesteci smântâna cu ardeiul gras tăiat cubulețe și potrivești la gust cu sare, piper și verdeață tocată mărunt.