Două preparate tradiționale din Moeciu

Mai jos vă prezentăm două preparate tradiționale din Moeciu: un platou cu brânzeturi tradiționale și o tochitură de vițel cu mămăligă.
Comuna Moeciu este situată în culoarul Rucăr-Bran la poalele de nord-vest ale Munților Bucegi și cele de est ale Munților Piatra Craiului.
În această zonă, dar nu numai, tradiția a fost păstrată din tată în fiu. În ceea ce privește bucătăria din această zonă, aici găsim rețete de mâncăruri pentru care se folosesc mult lactatele. Dar nu lipsesc nici bucatele preparate cu carne. În principal, oamenii care trăiesc în zonă, se ocupă cu creșterea animalelor, dar tot mai mult agroturismul a luat avânt.

branzeturi

Foto: Platou cu brânzeturi tradiționale zonei Moeciu – Arhivă Burda România

Platou cu brânzeturi tradiționale zonei Moeciu

Platoul conține:
brânză în coajă de brad
caș afumat
urdă dulce
caș proaspăt
Brânzeturile sunt preparate după rețeta tradițională, folosindu-se la prepararea lor lapte crud de vacă și de oaie, în amestec, fără conservanți. La toate mesele principale este nelipsit platoul cu brânzeturi tradiționale din zona Moeciu, iar produsele sunt apreciate și, totodată, căutate de turiștii care ajung în acea zonă.

tochitura

Foto: Tochitură de vițel cu mămăligă, ca la Moeciu – Arhivă Burda România

 

Tochitură de vițel cu mămăligă ca la Moeciu

Îți trebuie:
2-3 kg carne macră (pulpă și măruntaie)
4-5 cepe
4-5 ardei
4-5 roșii decojite
2-3 fire de cimbru
2-3 fire de usturoi verde
sare
piper
boia de ardei
un pic de ulei
Pregătești așa:
Tai carnea de vițel în bucățele pe care le înăbuși în ceaun cu un strop de ulei. Între timp, cureți și tai legumele julien, le opărești și decojești roșiile. Apoi le adaugi în ceaunul în care ai înăbușit carnea. Acoperi și lași la fiert timp de 20-30 de minute (depinde de vârsta vițelului), timp în care toci usturoiul și cimbrul verde. Adaugi sare, piper și boia dulce după gust.
Servești fierbinte cu mămăliguță și castraveți murați.

Rețete de Liliana Sumedrea, loc. Moeciu de Sus, jud. Brașov

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!