Cornuri cu caşcaval. Perfecte la micul dejun

cornuri cu cascaval

Îți trebuie:
1 kg făină
16 linguri ulei
2 gălbenuşuri
50 g drojdie
2 linguriţe sare
1 linguriţă zahăr
500 l lapte
Îți trebuie pentru uns:
1 ou
caşcaval ras
Pregăteşti aşa:
Pentru aluat, amesteci drojdia cu zahărul, 2 linguri de făină și 100 ml lapte călduţ, apoi lași maiaua să crească acoperit, într-un loc cald. Adaugi peste maia restul ingredientelor şi frămânți un aluat potrivit de tare.
Împarți aluatul în 4 și formezi mingiuţe, pe care le lași la crescut, aproximativ o oră. Fiecare bucată de aluat o întinzi în foaie, tai 16 bucăţi și le rulezi sub formă de cornuri. Le pui într-o tavă cu hârtie specială de copt, le ungi cu ou bătut şi presari caşcaval ras.
Poți presăra o parte dintre cornuri şi cu susan şi chimen. Coci cornurile în cuptorul preîncălzit, circa 30-40 de minute.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 30-40 minute
Rețetă de Floarea Pană, Lupeni, jud. Hunedoara/ Foto: Cornuri cu cașcaval – Arhivă Burda România

Ce este cascavalul?

Cașcavalul este un tip de brânză făcută din lapte de vacă sau de oaie, produsă la început în Sicilia, dar acum răspândită prin Balcani, mai ales în România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Turcia, Grecia, Slovenia și Croația.

Pentru obţinerea unei jumătăţi de kilogram de brânză este nevoie, de regulă, de 4,5-5 litri de lapte. O alimentaţie sănătoasă trebuie să includă zilnic 2-3 porţii de lapte sau produse lactate. Laptele şi brânzeturile sunt cu atât mai sănătoase cu cât conţinutul de grăsimi este mai redus. Calciul conţinut în brânză nu poate fi asimilat şi depus în masa minerală a oaselor indiferent de tipul acesteia. Este cazul brânzei topite care din această pricină are o valoare nutritivă mai scăzută, comparativ cu alte tipuri de brânză.
Caşcavalul este însă foarte bogat în calciu şi vitamina B 12. Pentru prepararea lui sunt folosite trei tipuri de bacterii: Streptococcus salivarius, Lactobacillus şi Propionibacterium. În faza finală de producţie a caşcavalului propionibacteriile consumă acidul lactic produs de celelalte bacterii şi eliberează acetat, acid propionic şi dioxid de carbon care formează „ochiurile“ din caşcaval.

Urda este produsă din resturile rămase de la alte tipuri de brânză. Este bogată în săruri minerale şi în proteine de calitate şi conţine puţine grăsimi. Din această cauză este unul din sortimentele indicate într-o alimentaţie sănătoasă, alături de brânza de vaci.

Citeste si:

 

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!