Clătite cu dovlecei

Că sunt consumate ca aperitiv, fel principal sau desert, clătitele nu lipsesc de pe masa noastră. Clătite cu dovlecei, rețeta de mai jos, este ușor de preparat și în mod sigur savurată de cei mici și nu numai. Poate că nu multă lume folosește ca ingredient la prepararea clătitelor dovlecelul, însă acesta dă un gust aparte clătitelor.
Dovlecelul, sau Curcubita Pepo, se pare că provine din Africa, apoi s-a răspândit în Europa de est. În urma unor cercetări arheologice, s-a descoperit cu dovlecelul era o sursă importantă de hrană pentru triburile din America de Nors și de Sud, încă dinainte de a ajunge acolo Cristofor Columb. Azi se cultivă pe mari suprafețe în regiuni temperate din toată lumea.
Dovlecelul conține o mare cantitate de apă și puține calorii. Deci este hrănitor și nu îngrașă. Grație potasiului pe care îl conține, dovlecelul este bun pentru inimă. Este bogat în potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, cupru și molibden. Conținând cantități mari de luteină și zeaxantină, dovlecelul este bun pentru sănătatea ochilor. De asemenea furnizează provitamina A și vitaminele B1, B2, B6, B9, C și E.

Foto: Clătite cu dovlecei – iStock

Îți trebuie:
1 cană făină
1 cană lapte
2 dovlecei
sare și piper
3 ouă
pătrunjel și mărar
3 linguri ulei
cașcaval sau telemea
Pregătești așa:
Se curăță dovleceii de coajă, se răzuiesc și se presară cu puțină sare. Se lasă puțin, apoi se storc.
Se bat ouăle cu sare și piper, se adaugă laptele, uleiul și făina. Se amestecă și se adaugă la final dovlecelul, mărarul și pătrunjelul tocate. Se lasă să se odihnească 10-15 min., după care se coc clătitele. Cât sunt fierbinți, se umplu cu cașcaval ras sau telemea rasă. Se pot servi așa sau pot fi tăiate rondele.

Rețetă de Irma Kanduth, Oradea, jud. Bihor

Un aperitiv sau un fel principal delicios vei găsi aici.

Găsești această rețetă în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Add Comment