Foto: Mihai Nicolae
Rețetă de Felicia Vanea, București
Preț: 23 lei-4 porții
Pregătire: 50 minute
Coacere: 45-50 minute
Îți trebuie pentru aluat: 7 g drojdie uscată, 1 linguriță sare, 1/2 linguriță zahăr, 2 linguri ulei aromat cu busuioc, 2 linguri fulgi de ovăz, 250 ml lapte călduț, 500 g făină
Îți trebuie pentru chifteluțe: 400 g piept de curcan sau pui, 1 ou, 1 ceapă, 1 morcov, 1 cartof, sare, piper, pătrunjel
Îți trebuie pentru sosul de mascarpone: 50 g unt, 1 lingură făină, 300 ml lapte, 100 g mascarpone, sare, piper, 4-5 căței de usturoi
Îți trebuie pentru uns: 1 gălbenuș, 2-3 linguri lapte, semințe de in și susan
Pregătești aluatul așa: Pui făina într-un castron. Faci o gaură în mijloc și pui restul ingredientelor. Frămânți un aluat elastic și nelipicios pe care îl lași la dospit până își dublează volumul.
Pregătești chifteluțele așa: Carnea tocată o amesteci cu ceapa tocată mărunt, morcovul dat pe răzătoare și cartoful ras și stors de zeamă. Adaugi oul, pătrunjelul verde tocat, apoi sărezi și piperezi după gust. Frămânți compoziția, până ce aceasta devine omogenă. Cu mâinile umede formezi chifteluțe. Împarți aluatul în 9 părți egale sau în mai multe, în funcție de cât de mici le vrei și în funcție de vasul pe care îl ai la dispoziție. Fiecare parte de aluat o modelezi sub formă de bilă, pe care apoi o aplatizezi cu mâna unsă cu ulei. Pui în mână câte o chifteluță și aduni marginile aluatului, formând o bocceluță. Le așezi cu „deschizătura” în jos, într-un vas termorezistent uns cu ulei. Lași la loc călduț pentru circa 15 minute, apoi ungi cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte. Presari cu semințe de in și susan și dai la cuptor la foc mediu, până chiflele se rumenesc. Lași la loc călduț pentru circa 15 minute, apoi ungi cu gălbenuș amestecat cu lapte. Presari cu semințe de in și susan și dai la cuptor la foc mediu până ce chiflele se rumenesc.
Prepari sosul de mascarpone așa: Topești untul într-o tigaie, adaugi făina și amesteci repede până se omogenizează. Torni încet laptele și amesteci, să nu se formeze cocoloașe. Fierbi la foc mic, amestecând continuu, până sosul începe să se îngroașe. Dai deoparte, adaugi mascarponele și usturoiul pisat, sărezi și piperezi după gust. Pui din nou pe foc, mai dai în 2-3 clocote și dai deoparte. Servești chifteluțele calde, împreună cu sosul mascarpone. Sunt delicioase!