Chifle dulci cu lapte și cartofi

Pentru masa de dimineață aceste Chifle dulci cu lapte și cartofi sunt excelente împreună cu o cană cu lapte, sunt consistente și delicioase.
Pentru prepararea lor vom folosi, printre altele, semințe de mac. Semințele de mac sunt bogate în minerale – calciu, magneziu, fier și cupru. Se folosesc pentru condimentarea diferitelor dulciuri, în combinații cu cremă și cereale, salate de crudități, produse de patiserie. Semințele de mac sunt mai frecvent folosite în India, dar și în întreaga lume. Semințele negre de mac sunt utilizate pe scară largă ca umplutură sau ca aditiv la pâine, brioșe, biscuiți, plăcinte, cozonac.
Macul are acțiune expectorantă, emolientă, antispastică, sedativă și analgezică. Semințele de mac au următoarele proprietăți: sunt astringente, analgezice, carminative și sedative. Administrate în cantitate mare, aceste semințe îngrașă.

Foto: Chifle dulci cu lapte și cartofi – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
500 g cartofi noi
300 ml lapte cald
150 g zahăr
100 g unt
1/2 linguriță cu sare
1 plic drojdie uscată
1 linguriță zahăr
3 gălbenușuri
esență de vanilie
opțional, mac
Pregătești așa:
Decojești cartofii noi, îi tai cubulețe și îi fierbi 15-20 de minute. Îi scurgi și îi pasezi, ca pentru piure. Subțiezi piureul de cartofi cu laptele cald. Dacă piureul are bucăți mari, îl treci prin sită.
Dizolvi zahărul în laptele cald și adaugi untul, ca să se topească. Amesteci drojdia cu zahărul și puțină făină.
Amesteci într-un castron toate ingredientele, mai puțin făina. În amestecul omogen obținut, încorporezi câte puțină făină cernută și frămânți. Lași aluatul să crească în vasul uns cu ulei. Îl răstorni pe planșeta presărată cu făină și, cu mâinile unse cu ulei, modelezi chifle. Le așezi în tavă și, dacă dorești, le presari cu mac. Le poți cresta la suprafață. Le coci în cuptorul preîncălzit la 180ºC, timp de 20 de minute.

Pregătire 40 min.; Coacere 25 min.
Rețetă de Ana-Maria Farcaș, Alba Iulia, jud. Alba

Încearcă și rețeta de aici!

Add Comment